Назад към СССР. Русия ще отнема и гражданството по рождение за дискредитация на армията

OFFNews 21 юли 2023 в 20:08 4526 3

Снимка

Русия ще отнема гражданството, придобито по рождение за дискредитиране на армията, дезертьорство и подстрекателство към екстремизъм, съобщи в петък "Комерсант". Досега можеше да се лишат от руски паспорт само онези нови руснаци, които са придобили гражданството си по натурализация или на други законови основания, вече руснаците ще може да се "разручначват". Идеята е на сенатори от анексирания Крим и от т. н. ЛНР. Те са внесли законопроект с подобно съдържание в парламента.

Законотворците Сергей Цеков, Екатерина Алтабаева и Сергей Колбин, както и сенаторът от т. нар. "ЛНР" Олга Бас, предлагат на депутатите от Държавната дума да изменят приетия през април 2023 г. закон, според който не само тези, които са го придобили въз основа на федерален конституционен закон, международен договор или приемане в гражданство на Руската федерация, но и тези, които са го получили по рождение, могат да бъдат лишавани от гражданство за "тези престъпления".

Подобен рецидив като използване на гражданството за репресии на несъгласните с режима е познат и пред XX век, когато гражданство отнемат и Сталин и Брежнев. Така например през 1932 година е лишен от гражданство преди да бъде ликвидиран Лев Троцки, отнето е гражданството на академиците на АН на СССР Владимир Ипатиев и Алексей Чичибанин (1937); на съпругата на Александър Солженицин - Наталия;на преводача и поет Томас Венцлов; на Александър Зиновиев, писател и философ; на Александър Гинзбург. През 1984 съветска Русия лишава от гражданство актьора и режисьор Юрий Любимов, възстановен като гражданин през 1989. Без право да се нарича руснак остава и самият Александър Солженицин (1974), писателят Владимир Войнович, Василий Аксьонов, шахматистът Виктор Корчной.

Авторът на възкресената идея от най-мрачните времена на СССР предлагат сега да се лишават от руско гражданство лица, които са заплаха за националната сигурност без значение дали са придобили впоследствие или са получили по рождение руското си гражданство.

Председателят на конституционната комисия на Съвета на федерацията Андрей Клишас разкритикува проекта, предложен от сенаторите. „Вече изразих позицията си по този въпрос и искам още веднъж да подчертая, че ако федерален политик, включително сенатор на Руската федерация, въведе закон, който противоречи на Конституцията, основите на конституционната система, тогава за такъв политик това е сериозна причина да се замисли дали може да задържи поста си“, написа той в своя канал в Telegram .

Клишас също така посъветва авторите на законопроекта да прочетат член 6 от руската конституция, който по-специално гласи, че руски гражданин не може да бъде лишен от гражданството си или правото да го промени.

По-рано руският диктатор Владимир Путин подписа вече закон за отнемане на придобито руско гражданство заради фейкове и дискредитация на армията. В него също са направени промени, които ще позволят отнемането на гражданството за участие в масови безредици, многократно нарушаване на закона за митингите, уклоняване от военна служба, дезертьорство, неспазване на закона за "чуждите агенти".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

135

3

Far Rider

22.07 2023 в 11:52

Когато Бог поиска да унищожи някого първо му взема ума!

11024

2

Комита

21.07 2023 в 22:52

Международното право не допуска лишаване от гражданство, придобито по рождение. Но те блатните вендоли отвличат и убиват чужди деца, та подобно погазване на jus sanguinis спрямо собствените им хора би изглеждало направо безобидно.

Поклон пред смелите украински воини, проливащи кръвта си, за да отърват Европа от Кремълската чума!

345

1

Джендо Джедев

21.07 2023 в 21:22

Значи цялата клика около Путик начело с него плюс на практика цялата армия трябва да се лишат от гражданство. Защото точно те показаха на цял свят, че руската армия в втората армия в Украйна. По-голямо дискредитиране от това - здраве му кажи! :D
 
X

Да помогнем на украинските деца!