Навални смята, че Путин стои зад отравянето му

OFFNews 01 октомври 2020 в 12:23 2379 1

Снимка Архив

Опозиционерът на Кремъл Алексей Навални заяви, че руският президент Владимир Путин стои зад отравянето му, предаде Ройтерс, като цитира Der Spiegel.

44-годишният Навални припадна в самолет на път от Томск за Москва на 20 август, след като пил чай на летището. Самолетът кацна аварийно в сибирския град Омск, в чиято болница го поставиха в кома. Няколко дни след това той бе превозен в Германия след първоначална съпротива от страна на Русия, която отпадна след намесата на лидерите на Франция и Германия Еманюел Макрон и Ангела Меркел. Малко по-късно екипът на опозиционера съобщи за нови разкрития, според които Навални е бил отровен от нервнопаралитично вещество от типа "Новичок", разработено за военни цели по съветско време. Москва отрече тези твърдения. Френска и шведска лаборатории потвърдиха германските изводи.

Миналият месец Навални бе изписан от берлинската болница "Шарите". 

"Казвам, че Путин стои зад това престъпление и нямам други версии за случилото се", заяви Навални пред германското списание.

От Кремъл отричат да са замесени в инцидента и добавиха, че все още не са им предоставени доказателства.  

"Не изпитваш никаква болка, но знаеш, че умираш", обясни Навални за момента, в който нервнопаралитично вещество е започнало да действа върху него.

Опозиционерът заяви, че иска да се върне в Русия. "Моята задача сега е да бъда безстрашен. Аз не се страхувам". 

Според близък до Навални ще е нужен още поне месец, докато опозиционерът се възстанови напълно физически. Той добави, че Навални планира да поднови политическата си дейност. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови