Наследникът на империята Samsung отива втори път в затвора за подкуп

OFFNews 18 януари 2021 в 15:19 3187 0

Снимка Wikipedia/CC BY 3.0

Наследникът на технологичната империя Samsung Лий Дже Йонг е осъден на две години и шест месеца затвор от Върховния съд на Южна Корея.

Делото за подкуп е повторно разглеждане на по-ранен процес, в който е замесена и бившият президент на страната Пак Кън Хе, която също беше вкарана в затвора за подкупи и корупция.

Лий ръководи Samsung Electronics от 2014 г. Присъдата вероятно ще окаже влияние и на бъдещите му позиции в технологичния гигант. 

Новината за присъдата доведе до спад в дяловете на компанията с повече от 4%. Присъдата на Лий поне временно ще го отстрани от вземането на решения в конгломерата. Експертите твърдят, че присъдата може да създаде вакуум в лидерството и да попречи на вземането на решения в компанията за бъдещи мащабни инвестиции.

"Това наистина е огромен удар и голяма криза за Samsung", каза Ким Дей Джонг, професор по бизнес в университета в Седжонг, пред агенция Франс прес.

Лий пое ръководството на компанията, когато баща му Лий Кун-хи беше хоспитализиран след инфаркт през 2014 г. Кун-хи почина през октомври 2020 г., което доведе до спекулации, че ще има разклащане в Samsung, тъй като наследниците му могат да бъдат принудени да продават активи или да плащат дивиденти, за да покрият масивна сметка за данък върху наследството.

"Многократно участва в престъпления"

Според присъдата Лий "активно дава подкупи и насочено иска от президента да използва своята власт, за да помогне за неговото безпроблемно наследяване на поста" начело на Samsung.

"Много е жалко, че Samsung, водещата компания в страната и горд глобален иноватор, многократно участва в престъпления, когато има промяна в политическата власт."

Съдът призна Лий за виновен за даване на подкуп, присвояване и укриване на доходи от престъпления на стойност около 8,6 милиарда вон (7,8 милиона долара) и заяви, че независимата комисия за спазване на законодателството на Samsung, създадена в началото на миналата година, все още не е напълно ефективна. Защитата на Лий изрази разочарование от решението. 

Лий вече е излежал част от времето в ареста, което се очаква да бъде намалено от присъдата и да му останат 18 месеца за изтърпяване.

Втора съдебна битка

Лий се сблъска с правни проблеми, още преди да се доближи до това да оглави глобалния технологичен гигант.

За първи път той беше арестуван през февруари 2017 г. заради предполагаемата му роля в политически и корпоративен скандал, свързан с тогавашния президент на Южна Корея Пак Кън Хе.

Samsung беше обвинен, че е платил 43 милиарда вона (37,7 милиона долара) на две фондации с нестопанска цел, управлявани от Чой Сун-Сил, приятелка на Пак, в замяна на политическа подкрепа - включително и подкрепа за спорно сливане в Samsung, което проправи пътят на Лий да стане ръководител на конгломерата. Сделката се нуждаеше от подкрепа от държавния национален пенсионен фонд.

Тогава обвиненията срещу Лий включваха даване на подкуп, присвояване, укриване на активи в чужбина и лъжесвидетелстване - всичко това той отрече, като заяви, че Samsung не е искал нищо в замяна.

Но през август 2017 г. съдът го осъди по обвиненията и го изпрати в затвора за пет години.

През февруари 2018 г. тази присъда бе намалена наполовина и Върховният съд в Сеул реши да прекрати срока на престой в затвора и той беше освободен.

След това делото се върна на Върховния съд в Сеул, който издаде новата присъда в понеделник.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови