20 г. затвор за приятелка на президент на Южна Корея: изнудвала компании като Samsung да даряват милиони

OFFNews 13 февруари 2018 в 13:32 3716 0

Снимка AFP

20 години в затвора ще прекара приятелката на бившия президент на Южна Корея Пак Кън Хе - Чой Сун Сил. Тя бе осъдена за корупция, търговия с влияние и злоупотреба с власт от южнокорейски съд, предадоха Би Би Си и AFP.

Арестуваната в края на октомври 2016 г. Чой Сун Сил бе в центъра на огромен корупционен скандал, който доведе до свалянето от власт на Парк - първия президент жена на страната. В продължение на години Чой Сун Сил е била съветник на Парк, срещу която също бяха повдигнати обвинения и беше водено дело и която отрича всички обвинения.

Централният окръжен съд на Сеул присъди и глоба. Чой трябва да плати 18 млрд. корейски вона (16.6 милиона долара или 12 милиона британски лири).

Чой беше обвинена, че е използвала близката си връзка с президента, за да оказва натиск над компании, включително гиганта Samsung, за да даряват милиони долари за две неправителствени фондации, които тя контролирала.

"Вината на обвиняемата е сериозна", заключи съдията, добавяйки, че Чой Сун Сил е капитализирала нейните "дългогодишни лични връзки" с Парк, за да рекетира и да се меси нашироко в държавни дела.

Чой вече излежава тригодишна присъда, постановена след друго дело за корупция, след като използвала позицията си, за да получи облаги за дъщеря си.

Междувременно Парк беше обвинена в съучастничество с Чой. В момента тя е в ареста, а присъдата се очаква по-късно тази година.

Съдът постанови присъда - 2 г. и 6 месеца затвор - за Шин Дон-бин, ръководител на корейско-японския конгломерат Lotte Group. Той беше осъден за предлагане на подкуп а Чой.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови