Напрежение между Германия и САЩ заради подслушването

Николаос Цитиридис 01 юли 2013 в 15:19 3045 2

Правосъдният министър на Германия смята, че методите на САЩ са като от Студента война.
Правосъдният министър на Германия смята, че методите на САЩ са като от Студента война.

Германската политическа общност отправи изключително остри критики към последните разкрития, че службите в САЩ са подслушвали общо 38 дипломатически мисии от различни държави, включително и Германия, докато са пребивавали в Америка.  

Според разкритията на  бившия служител на ЦРУ Едуард Сноудън американските служби са следили месечно и над 500 млн. имейла, разговори и чатове на германски граждани.

Япония, Италия, Гърция и Турция ще поискат обяснения от САЩ за разкритията, които Сноудън направи, че американските тайни служби са подслушвали граждани, политически централи, политически фигури в продължение на години.

Преди няколко седмици Сноудън заяви, че социалните мрежи като Facebook, Skype, Google+ и други отдавна не са безопасни и опазването на личното пространство в тях е било нарушено още преди години. 

Германският правосъден министър Шнаренбергер обвини САЩ, че използването на такива средства е характерно като метод  от "Студената война".

В свое изявление, Мартин Шулц, президентът на Европейския парламент, беше категоричен че подобни разкрития могат да имат силно въздействие върху отношения между САЩ и ЕС.

Днес стана ясно, че европейски служби ще проведат мащабна проверка на сигурността на сгради в САЩ, в които има представители на ЕС.

Въпреки твърденията на Сноудън, нито САЩ, нито ЕС са потвърдили или открекли истинността на тезите му. Държавният секретар на САЩ Джон Кери днес заяви, че търсенето на информация за други страни „не е необичайно”, но обеща да проучи твърденията за това, че САЩ са шпионирали офиси на ЕС в страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови