Нападателят от Ансбах се клел във вярност на лидера на "Ислямска държава"

offnews 26 юли 2016 в 08:04 3474 0

Сириецът, който се взриви в Ансбах, Германия, в неделя е заснет във видео, в което се кълне във вярност на лидера на "Ислямска държава", съобщиха властите в Бавария.

15 души бяха ранени, 4 от тях сериозно, когато взривното устройство в раницата на мъжа, натъпкана с шрапнели, избухна близо до мястото, където се провеждаше музикален фестивал в градчето близо до Нюрнберг.

"Ислямска държава" обяви, че стои зад атентата и че сириецът е бил "войник" на "Ислямска държава" - твърдение, което германската прокуратура проверява. Ако бъде потвърдено, че ИДИЛ стои зад атаката, това ще е първият атентат на германска земя, вдъхновен от ислямистите.

Във видеото мъжът заплашва с "нападение за отмъщение" германците, защото те "стоят на пътя на исляма".

27-годишният Мохамед Д. застава маскиран пред камерата и казва, че се кълне във вярност на Абу Бакр ал Багдади, лидерът на ИДИЛ. Видеото е било качено в един от телефоните на нападателя. Разследващите вярват, че маскираният мъж е Мохамед. Те проверяват дали той е имал съучастници.

На нападателя е било отказано убежище в Германия. Трябвало е да бъде депортиран в България, където преди това е получил международна закрила.

Той е получавал психиатрично лечение. Два пъти се е опитвал да сложи край на живота си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!