Намериха арсен в организма на бившия грузински президент Михаил Саакашвили

OFFNews 28 ноември 2022 в 12:27 3943 3

Саакашвили

Снимка АФП

Михаил Саакашвили

Медицинските изследвания на хвърления в затвора бивш грузински президент Михаил Саакашвили показват наличие на арсен в организма му, съобщи адвокатът му Шалва Хачапуридзе, цитиран от тв канала Mtavari.

"Още не сме получили тестовете за ноктите, те ще дойдат днес, но по телефона се оказа, че е открито друго (отровно) вещество - арсен", каза адвокатът.

Днес Саакашвили ще присъства на първото си съдебно заседание по делото за незаконно преминаване на границата от много време насам, посочва още защитникът му. В същото време бившият президент, според Хачапуридзе, е в тежко състояние и ще се нуждае от специален стол, за да бъде преместен.

"За да не ставаме причина за нарушаване на процеса и за отлагането му, той реши да се яви в съда днес", каза адвокатът.

По-рано майката на Саакашвили Джули Аласания и адвокатът Валери Гелбакяни съобщиха за възможното му отравяне с тежки метали, включително живак. Според тях това се доказва от медицинския доклад на неправителствената организация "Емпатия", който все още не е публикуван и се подготвя за представяне пред чуждестранни експерти. В същото време грузинските власти са призовани да се "въздържат от преждевременни заключения" за евентуалното отравяне на бившия президент.

Политикът е обвинен в присвояване на държавни средства за лични нужди. Саакашвили отрича обвиненията. Той казва, че по време на престоя си в затвора е развил тежки заболявания. Адвокатите и поддръжниците на Саакашвили настояват той да бъде изпратен на лечение в чужбина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

2

Джендо Джедев

28.11 2022 в 17:07

Еврак, новичокът се оказа не особено надежден. Полоният пък лесно се проследява... Мъка!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика