"Най-злокобната нощ в румънската демокрация от 1989 насам"

OFFNews 01 февруари 2017 в 15:30 9959 9

Снимка Reuters

Десетки хиляди румънци протестираха през изминалата нощ в Букурещ, часове след като вечерта правителството прие спорните промени в Наказателния кодекс, които декриминализират злоупотребите на държавните чиновници. 

Правителството прие промените, без да са включени предварително в дневния ред и без да се обсъждат от парламента. 

Една от основните промени е, че за злоупотреба със служебно положение ще се смятат само случаите, в които щетата е по-голяма от 200 000 леи (44 000 евро). 

Според друга промяна - в Наказателно-процесуалния кодекс, дела по сигнал за нарушение могат да бъдат започвани, само ако сигналът е подаден не по-късно от шест месеца след престъплението.

Часове след приемането на наредбата десетки хиляди румънци излизат, за да протестират през нощта в центъра на Букурещ. 

"Първият час на 1 февруари 2017 г., минус осем по Целзий. Специалните части пазят сградата на Държавен вестник в Букурещ. В този час е публикувана спешната наредба на румънското правителство, която ще прекрати процесите срещу стотици корумпирани румънски политици", пише в репортаж от протеста Стилиян Деянов за "Капитал".

"Мигновено на улиците в градове от цяла Румъния излизат 30 000 души. Центърът на Букурещ се оказва в полунощно задръстване – 15 000 души се стичат пред сградата на правителството, въпреки студа", допълва той.

Румънски журналисти коментират: "най-злокобната нощ в румънската демокрация от 1989 насам", "тоталитарен акт", "това е диктат – следва диктатура", "току що правителството обяви война на правосъдието", "не се върнахме в 1990, а в декември 1989". На един от плакатите на митинга пред сградата на правителството пише просто: "1984".

Приетите промени, срещу които румънците протестират повече от 10 дни, облагодетелстват лидера на Социалдемократическата партия Ливиу Драгня, който в момента е на съд за фиктивни назначения, но за нанесени щети под определения от новите правила праг. Той вече има двегодишна условна присъда по дело за купуване на гласове и ако бъде осъден по второто, ще трябва да излежи и двете наказания. 

Заради първата присъда Драгня нямаше право да бъде назначен за премиер на страната (по сегашните закони), а остана премиер в сянка, направляващ правителството, съставено главно от най-приближените му сътрудници.

В подобно положение се намират още стотици политици и то не само от управляващата Социал-демократическа партия: Габриел Опря, бивш министър на вътрешните работи – 86 000 леи, Дан Шова, бивш министър на инфраструктурата - 124 000 леи, Кристиан Попеску Пиедоне, бивш районен кмет в Букурещ (обвинен във връзка с трагедията в нощния клуб "Колектив") - 86 000 леи и пр., припомня Стилиян Деянов.

Спешната наредба, в частта за промяната на НК, влиза в сила 10 дни след публикуването й в Държавен вестник - тоест четири дни преди насроченото заседание по делото срещу Драгня - 14 февруари, което вече, разбира се, няма да се състои.

Възможностите оттук нататък са две - Конституционният съд да атакува наредбата, което обаче може да стане, само ако бъде сезиран от омбудсмана, подкрепящ правителството, или ако Висшият съдебен съвет обяви, че има конституционен конфликт между държавни институции. 

Съществува и възможността кабинетът сам да оттегли промените под натиска на протеста. 

Междувременно за тази вечер е свикан митинг пред сградата на румънското правителство, който може да се превърне в най-големия протест от 1989 насам.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13350

9

torbalancho

02.02 2017 в 19:56

Румънците доказаха че са нация, ние доказахме че не сме..

7506

8

Наминаващ,

ти само наминаваш както повечето нормални хора тук, докато навсякъде в медиите има едни и същи щатни рускитутки и такива своеволни мисли и въпроси като твоите се парират мигновено или се игнорират нацяло.

Хибридна война, майка, а тук е пълно с Матросовци...:-)

42249

6

Denis Rizanov

01.02 2017 в 20:41

Интересно защо не коментираш по същество статията.

Ами какво има да се коментира? грантовска платена "медия" на прокопиев.

Какво е мнението ти за освобождаване на корумпирани политици с правителствен декрет?

Що? Твоето какво е? Ми че поправката "ванкоено" на цигуларката-председателка на "де-две-в-ено" я преглътнахте и патахте за още. не ли?

Разликата е много тънка и се състои в това, че там хората като протестират после изискват. А тук платените протестъри се намърдаха после на държавни службици по министерства и агенции, че и съветници на министри!
Онези дето ги избрахте като "реаниматори", чисти и свети, кълнящи се, че с герб никога, ти баща и макйа ви направиха... ТРИК. На голо дупе.
И вие, дето сте ги избрали мазно си затраяхте. Щото иначе - ИЧ! Няма служба, пак глад и обикаляне по площадите.
Светва ли те накъде бия?