Над 40 души остават в болница след атаката в Чернигов

OFFNews 20 август 2023 в 08:55 1380 0

Чернигов след атаката

Снимка УНИА

Чернигов след атаката

Над 40 души остават в болница, 15 от тях са оперирани след вчерашната смъртоносна атака в северния украински град Чернигов, съобщи УНИАН.

При нападението с руска ракета загинаха седем души, съобщава се за близо 150 ранени и за над 6- разрушени къщи и сгради.

„В момента работата по разчистването на центъра на града продължава, строителните машини работят (...) Всички околни сгради се проверяват, за да се оцени степента на щетите“, написа тази сутрин в „Телеграм“ губернаторът на Черниговска област Вячеслав Чаус.

Така спасителите и днес продължават да работят сред развалинитев града, който се намира близо до границата с Беларус

„Обикновена събота, която Русия превърна в ден на болка и загуба“, каза президентът на Украйна Володимир Зеленски и добави, че нападението е извършено в деня на големия празник Преображение Господне.

„Отвратително е да атакуваш главния площад на голям град сутрин, когато хората се разхождат, някои на път за църква“, каза в изявление хуманитарният координатор на ООН в Украйна Денис Браун, цитиран от БТА. „Това трябва да спре“.

"В международното право умишленото взимане на прицел на граждански цели представлява военно престъпление. Това е нова илюстрация на подлостта и цинизма на Русия", реагира френската дипломация.

Бомбардировката изненада населението в града, който пощаден през последните месеци от широкомащабни атаки, след като за кратко беше обкръжен от руските сили в началото на инвазията през февруари 2022 г., припомня АФП.

ООН и ЮНЕСКО осъдиха атаката. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки