На фона на горещата вълна в Европа метеоролози предупреждават: истинският пек предстои

OFFNews 02 август 2018 в 17:14 7445 0

Снимка ЕПА

На фона на всекидневните валежи в България, непоносима гореща вълна е обхванала Западна Европа и особено близките до Африка Португалия и Испания. В Португалия дори най-ниската нощна температура не пада под 25-30 градуса. Прогнозата за следващите дни не вдъхва надежда - ще стане още по-горещо. И не само това, метеоролозите прогнозират, че вероятно рекордът за най-висока температура ще бъде преодолян.

В момента европейският рекорд е 48 градуса, измерени в Атина през юли 1977 г.

Температурите се покачват в Испания и Португалия благодарение на вълна от горещ въздух, която идва от Африка.

Испанската метеорологична служба съобщи, че до неделя горещата вълна ще бъде "особено интензивна и продължителна в югозападната част на страната".

Европейската метеорологична служба Meteoalarm обяви червен код за опасно време в южна Португалия и провинция Бадахос в Испания. Червеният код означава изключително опасно за живота време.

Португалският национален рекорд е 47.4 градуса, колкото достигна температурата през 2003 г. Испанският връх е 47.3 градуса от юли 2017 г.

Петък и събота вероятно ще бъдат най-горещите дни с много реален шанс за преодоляване на рекорда, прогнозира Meteogroup.

Най-високия планински връх в Швеция - Кебнекайсе, се топи с по няколко сантиметра всеки ден. Учените измерват свиването на глетчера. Северният глетчерен връх скоро ще загуби титлата си на най-високата точка в планината.

Свирепите пожари в Гърция убиха повече от 90 души, Швеция също се бори с десетки пожари. Те са проблем в голяма част от Европа, но сегашното сухо и горещо време ги разпалва и прави много по-вероятни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови