Бъсеску: Румъния трябва да се обедини с Молдова, за да я защити от Москва

OFFNews 06 януари 2014 в 14:43 2452 2

Румънският президент Траян Бъсеску

Румъния трябва да се обедини с Молдова, за да й помогне да влезе в Европейския съюз и да я защити от Москва. Това заяви румънският президент Траян Бъсеску, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Молдова е страна, в която има замразен конфликт в Преднестровието, ключът на който не е в Кишинев, а в Москва. Видяхме какво стана с Украйна и Армения, коментира Бъсеску.

В някакъв момент и във връзка със съществуването на опозиция в Преднестровието и Гагаузия, Румъния е задължена да възстанови европейския път на Молдова посредством обединение, допълни той.

70% от румънците искат такова обединение, а едва 30% от жителите на Молдова са съгласни на тази стъпка, посочи румънския президент.

Преди дни Траян Бъсеску за пореден път заяви, че Молдова е румънска територия. Тази страна не се е родила с пакта Рибентроп-Молотов – тя има история, култура и език, свързани с Румъния и румънския народ, подчерта той, като допълни, че се надява тази идея да обхване целия румънски народ.

През ноември миналата година румънският президент обяви, че обединението на двете страни трябва да стане третият важен проект на Румъния след влизането в НАТО и присъединяването към Европейския съюз.

Ние искаме да създадем една единна държава. Подписването на споразумението на Молдова за присъединяване към ЕС ще бъде първата крачка към нейната евроинтеграцията, която пък може да стане предпоставка за възможния съюз между двете страни, коментира Бъсеску.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!