"Мосад" стои зад убийството на Зайед в София, твърди висш палестински служител

OFFNews 26 февруари 2016 в 15:33 8937 11

"Мосад" стои зад убийството на Омар Зайед в София. Това твърди председателят на Палестинския комитет по правата на затворниците Исса Карак. Това е и версията, която подкрепят роднини на палестинеца, чието тяло беше открито в петък сутринта в двора на палестинското посолство в София. 

Пред палестинската информационна агенция "Маан" той определи случая като "международно пиратство" и поиска международно разследване на смъртта на Зайед. Междувременно президентът Махмуд Аббас разпореди властите да се заемат със случая, а зам.-министърът на външните работи Тайсир Джадат коментира, че министерството вече се е заело със случая.  

Карак коментира още, че смъртта на Зайед идва само ден, след като друг бивш затворник - Айман Джарадат, е убит от неизвестен извършител в град Дженин. 

Според "Маан" Зайед е потърсил убежище в посолството веднага след като станало ясно, че Израел официално е изискал екстрадирането му от България на 15 декември. Тогава българските власти дали палестинеца 72 часа, за да се предаде. Информацията не кореспондира с фактите, изнесени от главния прокурор Сотир Цацаров, който обяви, че палестинецът е бил в неизвестност. Според Карак палестинецът отказал да се предаде, защото искането за екстрадирането му било незаконно. 

Зайед е членувал в лявото крило на Народния фронт за освобождение на Палестина. От организацията излязоха с изявление, в което за смъртта му обвиняват Израел и властите в Палестина, които само преди дни са приели българска правителствена делегация. В изявлението се казва: "Това престъпление стана, след като високопоставени палестински държавници се срещнаха с българска правителствена делегация в Рамала, на която не бяха направени искания във връзка с преследването на нашия другар". 

След искането за екстрадиране на Зайед Фронтът призова българските власти да го отхвърлят, защото това би било опасен прецедент.

Зайед е избягал от затвора на 21 май 1990 година, където е излежавал доживотна присъда по обвинение за убийството на израелски военен през 1986 г. Четири години след присъдата му, той обявил гладна стачка, заради което се озовал в болница във Витлеем. Според сведения на палестинските власти Зайед е пристигнал в България през 1994 година. Тук той е женен за българка, от която имат три деца. 

По данни на българските власти той е получил разрешение за пребиваване в България и карта на чужденец на 15 ноември 2012 година. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!