Прокуратурата не изключва загиналият Омар Зайед да е паднал от високо

Юлиан Христов 26 февруари 2016 в 12:39 5988 9

Една от възможните причини за смъртта на палестинеца Омар Зайед, който тази сутрин беше открит мъртъв в двора на посолството на Държавата Палестина в София, може да е починал и след падане от високо. 

Това стана ясно на брифинг на главния прокурор Сотир Цацаров и главния секретар на МВР Георги Костов. Причината за смъртта ще бъде установена и обявена след извършването на аутопсия. От думите на Георги Костов обаче става ясно, че мястото, на което е намерено тялото, навело разследващите към няколко хипотези за смъртта му, "включително и падане от високо". Сградата на палестинското посолство е триетажна, уточниха от МВР.

Към момента от прокуратурата не потвърждават за наличието на огнестрелни или прорезни рани по тялото на Зайед. В съобщението на прокуратурата за откритото тяло на палестинеца се посочваше, че той е починал в резултат на упражнено насилие. Часове по-късно от държавното обвинение уточниха, че прессъобщението на практика е повторило подадения сигнал.

Сигналът е подаден в 7.32 минути на тел. 112. Екип на Бърза помощ е пристигнал първи на мястото, като е констатирана смъртта на мъжа. По данни на служителя на посолството, който го е открил, Зайед все още е бил жив. Той бил открит в задния двор на посолството на бул. "Джеймс Баучер" 22 в София, в което няма физическа охрана и камери.

До момента на смъртта му Зайед е бил в неизвестност. Той е издирван от българските власти по искане за екстрадиция от страна на Израел. Официално той е получил разрешение за пребиваване в България и карта на чужденец на 15 ноември 2012 година. През януари 2016 година е постъпило искане за екстрадицията на Зайед в Израел. Той бил издирван за доизтърпяване на доживотен затвор по присъда на Окръжен съд Йерусалим от 23 декември 1986 година. Палестинецът бил признат за виновен за убийство на израелски военнослужещ. Заедно с него имало осъдени още няколко палестинци.

Убийството било извършено на 15 ноември 1986 година. Зейед е вкаран в затвора, а на 26 април 1990 година е постъпил в болница за лечение. На 21 май същата година е избягал от Израел.

На 14 декември 2015 г. прокуратурата е издала постановление за задържането му, за да бъде екстрадиран. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!