Момчетата не са съгласни: Пригожин отхвърлил офертата на Путин ''Вагнер'' да мине към редовната руска армия

OFFNews 14 юли 2023 в 16:50 9261 3

Евгений Пригожин

Снимка БТА/АП

Евгений Пригожин

Ръководителят на наемническата групировка „Вагнер“ Евгений Пригожин е отхвърлил предложението неговите бойци да служат в руската армия, заявява руският президент Владимир Путин.

Пред в. „Комерсант“ той твърди, че по време на скорошни разговори в Москва много от командирите на групировката са подкрепили плана да бъдат ръководени от фигура със старши статут във „Вагнер“. Отговорът на Пригожин бил: „Момчетата не са съгласни с това решение“.

Разговорите били проведени няколко дни след похода на „Вагнер“ към Москва от 23-24 юни, който предизвика властта на Путин. В рамките на споразумението, сложило край на бунта, на наемниците е било казано, че те могат да се присъединят към редовната руска армия или да се отправят към Беларус, близък съюзник на Русия във войната ѝ срещу Украйна.

"Вагнер" участва в някои от най-кървавите битки, откакто Русия нападна Украйна през февруари 2022 г. Въпреки това американското военно ръководство вече отчита, че групировката вече няма значима роля в бойните операции в Украйна. Коментарите бяха направени в четвъртък от говорителя на Пентагона Пат Райдър, който също така заяви, че се смята, че "по-голямата част" от бойците на "Вагнер" все още се намират в районите на окупираната от Русия Украйна.

Президентът заявява още, че 35 командири на "Вагнер", сред които и Пригожин, са присъствали на срещата в Кремъл на 29 юни. Путин им предложил няколко "възможности за работа", включително продължаване на службата под командването на старши командир на "Вагнер". "Много от тях [бойците на Вагнер] кимаха, когато казвах това", твърди Путин. "А Пригожин, който седеше отпред и не виждаше всичко това, каза, след като изслуша: "Не, момчетата не са съгласни с това решение", добави президентът.

В интервюто Путин твърди, че "Вагнер не съществува" и че "няма закон за частните военни организации. Тя просто не съществува."

Изглежда, че Кремъл иска да забие клин между началника на "Вагнер" и обикновените бойци на "Вагнер", казва руският редактор на Би Би Си Стив Розенберг в Москва. Той добавя, че това обяснява опитите на руските държавни медии да дискредитират Пригожин.

Настоящото местонахождение на Пригожин, известен с прякора Готвача на Путин и приближен в миналото до президента човек, е неизвестно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

3

Джендо Джедев

14.07 2023 в 22:38

"В интервюто Путин твърди, че "Вагнер не съществува" и че "няма закон за частните военни организации. Тя просто не съществува."

Бре! Е как така съществуваше над 9 години, пък сега изведнъж - нямало закон! Тогава имаше ли закон? Или Вагнер през всичките тия 9 години не съществуваше? Батюшката на каква дрога е?

2550

2

alfakentavur

14.07 2023 в 17:55

"Великият" фюрер Путлер не е наясно, че момчетата не са командирите, а войниците.

22548

1

dolivo

14.07 2023 в 16:57

Ех, няма го вече Пригожин...
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки