МОК нарече клеветнически обвиненията на Подоляк, че организацията насърчава войната в Украйна

OFFNews 31 януари 2023 в 11:46 1968 2

спортисти

Снимка Архив

МОК отговори на нападките на Михайло Подоляк.

Международният олимпийски комитет нарече клеветническо изявлението на съветника на украинския президент Михайло Подоляк, че спортната организация насърчава войната и убийствата, като приема участието на спортисти от Русия в Олимпийските игри.

В понеделник Подоляк коментира предложението на Олимпийския съвет на Азия (ОСА), който възнамерява да разработи квотна система. Тя ще позволи на спортистите от Русия да се класират за Олимпийските игри в Париж през 2024 г. Така ОСА покани руските спортисти да участват в азиатски турнири (преди това те се състезаваха в европейски турнири). МОК приветства това решение, съобщава Би Би Си.

Съветникът остро осъди намерението да се позволи на руснаци да се състезават на Олимпийските игри.

"МОК насърчава войната, убийствата и разрушенията... МОК с удоволствие гледа как Руската федерация унищожава (Украйна), а след това предлага на (Русия) платформа за насърчаване на геноцида и поощряване на по-нататъшни убийства. Очевидно е, че (руските) пари, с които се купува олимпийското лицемерие, не усещат (украинската) кръв. Да, г-н (ръководител на МОК Томас) Бах", написа Подоляк в туитър.  

"МОК отхвърля по най-категоричен начин това клеветническо твърдение и други подобни. То не може да послужи като основа за конструктивна дискусия", бе реакцията на комитета.

Украинският президент Володимир Зеленски също отправи критики към Бах във вечерното си обръщение през уикенда.

"Човек не може да не бъде разочарован от изявленията на настоящия председател на Международния олимпийски комитет. Говорил съм с него неведнъж и никога не съм чувал как ще защити спорта от военна пропаганда, ако върне руските спортисти на международни състезания", казва Зеленски.

И добави:

"Няма такова нещо като неутралитет, когато има такава война. А знаем колко често тираниите се опитват да използват спорта за своите идеологически интереси. Очевидно е, че всяко неутрално знаме на руски спортисти е изцапано с кръв", добави украинският президент.

Междувременно украинският министър на външните работи Дмитрий Кулеба изтъкна, че Русия е спечелила 71 медала на Олимпийските игри в Токио, а "45 от тях са спечелени от спортисти, които са и членове на Централния спортен клуб на руската армия" (ЦСКА). "Армия, която извършва престъпления, убийства, изнасилвания и грабежи", твърди външният министър.

"Това са хората, които безразличният МОК иска да постави под неутралния бял флаг, който позволява конкуренция", посочва още Кулеба.

Въпреки многобройните независими доказателства за обратното, Русия отрича нейните военни да са извършили престъпления по време на войната в Украйна.

По-рано МОК изрази готовност да разгледа възможността руски спортисти да участват в международни състезания при неутрален статут. Въпреки това организацията предложи редица ограничения. По-специално на спортистите, които "се противопоставят на мироопазващата мисия на МОК" и активно подкрепят войната в Украйна, няма да бъде позволено да се състезават". Решенията за прием се вземат за всеки отделен случай.

"Спортистите не трябва да бъдат възпрепятствани да се състезават само въз основа на паспортите си", се казва в изявление, публикувано от Олимпийския комитет.

На руските официални лица тези условия не се харесаха.

"Все още категорично не сме съгласни с каквито и да било ограничения, допълнителни изисквания и санкции, свързани с националността на нашите спортисти", заяви президентът на Руския олимпийски комитет Станислав Поздняков.

Депутатката от Държавната дума и олимпийска шампионка по бързо пързаляне с кънки Светлана Журова също заподозря МОК в намерение да раздели редиците на руските спортисти.

"Момчетата просто са принудени да се откажат от страната по този начин", цитира думите на Журова Sport.ru.

Повечето международни федерации обявиха, че руските и беларуските спортисти нямат право да се състезават заради войната в Украйна.

Само няколко международни спортни организации се въздържаха от подобна забрана, по-специално Федерацията по тенис, благодарение на която руските тенисисти могат да се състезават в турнири с неутрален статут.

Същото решение беше взето от Международната федерация по водни спортове и Международната автомобилна федерация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

318

2

Valioka

04.02 2023 в 11:06

Тия там са се оплели като свински черва... И винаги е било така, за съжаление. Това е най-корумпираната международна организация и рано или късно за всеки нейн председател са изпълзявали какви ли не компромати. Аз подозирам, че ако МОК остане на тоя си акъл, ще се получи както беше в мацква'84... И не им стига на наглите копИлета, че нито Вучич, нито Раиси, нито Дзипин, нито дори напълно Лукашенко признават узурпираните територии от рассия като техни...

345

1

Джендо Джедев

31.01 2023 в 12:05

Абе според МОК трябва да има масовка и да падат парици, кой ти гледа, че Путистан трепе и руши...