MI5: Ислямисти планират атентати с много жертви в Западна Европа

Безсилни сме да спрем всички, предупреди директорът на британската шпионска служба Андрю Паркър

OFFNews 09 януари 2015 в 07:52 21894 16

Андрю Паркър
Андрю Паркър, генерален директор на MI5

Ислямски военни в Сирия са планирали "нападения с много голям брой жертви" на Запад и MI5 може да е безсилна да ги спре. Това предупреди генералният директор на британската шпионска агенция Андрю Паркър пред журналисти в Лондон ден след като терористи убиха 12 души във френската столица Париж при нападението срещу сатиричното издание "Шарли Ебдо", предаде AFP.

Групировката е свързана с Ал Кайда, уточни Паркър.

Въпреки че ние и нашите партньори правим всичко възможно, знаем, че не можем да се надяваме да спрем всичко, добави той.

Паркър заяви още, че бойците, които се връщат на Запад от Сирия са застрашени да донесат със себе си идеология, която може да ги доведе до това да извършват нападения над забележителности в родните им страни.

Заплахите срещу Великобритания от "Ислямска държава" са за убийства на британци в Сирия, използването на Сирия като база за изпращане на членове обратно във Великобритания и в други страни за извършване на нападения и използване на пропаганда за насърчаване на британци във Великобритания да извършват нападения.

"Ислямска държава" е най-очевидната заплаха, но бойците, свързани с Ал Кайда също са опасни.

Ние все още се сблъскваме с по-сложни и амбициозни заговори, които идват от Ал Кайда и имитаторите им. Често те целят масови убийства, често чрез атаки в транспорта или масово посещавани забележителности.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!