Масовият убиец от Колорадо признат за виновен

OFFNews 17 юли 2015 в 11:28 3085 2

Джеймс Холмс, който уби 12 души и рани 70 по време на премиерата на филма за Батман "Черният рицар: Възраждане" в полунощ на 20 юли 2012 г. в киносалон в щата Колорадо, САЩ, бе признат за виновен. Решението на съда дава основание прокурорите да поискат смъртна присъда за бившия докторант.

След три месеца разпити на стотици свидетели и преглед на хиляди веществени доказателства съдебният състав се оттегли за ден и половина, след което призна за виновен Холмс по всички 165 обвинения срещу него, пише Reuters.

Твърдението на защитата, че подсъдимият е бил освидетелстван като психично болен беше отхвърлено.

Присъдите бяха четени в продължение на повече от един час от окръжния съдия Сарлос Самур в препълнената зала. Те предизвикаха радост у близките на жертвите. Холмс не реагира на тях по никакъв начин. Облечен в синя риза и бежов панталон, той стоеше до назначения му адвокат с ръце в джобовете и гледаше право напред, пише Reuters.

След края на заседанието извън залата Янсен Йънг, чийто 26-годишен приятел Джонатан Блънк е бил убит, каза пред репортерите: "Почувствах толкова голямо облекчение". Тя настоява Холмс да получи смъртна присъда.

Сега екипът по защитата на Холмс може да призове повече свидетели, включително психиатри, възможно е да повикат и родителите на Холмс, Арлийн и Боб, които присъстваха в съдебната зала през повечето заседания.

Досега защитата призна, че Холмс е стрелецът, но осигури свидетелските показания на експерти, според които бившият докторант по неврология не е бил в състояние да контролира действията си, защото е страдал от шизофрения и е чул гласове, които са му заповядали да убива.

В същото време, прокуратурата призова двама определени от съда психиатри, които заключиха, че Холмс е бил психически здрав, когато е планирал и извършил нападението в мултиплекса в предградието на Денвър Аурора.

Окръжният прокурор Джордж Броучлър заяви, че стрелецът е бил необикновено интелигентен, но социопат, който от години е задълбочавал омразата си към човечеството. Прокурорът каза още, че Холмс детайлно е планирал атаката и че това показва, че той е знаел какво прави, както и че то е неправилно.

Холмс отказа да свидетелства в своя защита, но заседателите изгледаха повече от 22 часа видеозаписи от прегледите на един от двамата психиатри. Във видеото Холмс потвърждава повечето от детайлите, свързани с масовото убийство, включително покупката на оръжия и съставянето на план как да задържи полицията и първите свидетели далеч от киното, като взриви апартамента си.

Холмс, който е завършил с отличие Калифорнийския университет Ривърсайд, не е имал криминално досие до извършването на нападението през 2012 г. Той е посетил университетския психиатър в седмицата преди нападението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!