Макрон отложи визитата си в Германия заради вълненията във Франция

OFFNews 01 юли 2023 в 16:45 1239 0

Вълнения във Франция

Снимка БТА / АП

Бунтовете във Франция бяха провокирани от смъртта на 17-годишния шофьор Наел М.

Френският президент Еманюел Макрон отложи първото официално посещение на френски президент в Германия от повече от 20 години заради продължаващите дни наред безредици във Франция, съобщи канцелараията на германския президент, цитирана от световните агенции.

„Френският президент Еманюел Макрон проведе телефонен разговор днес с германския си колега Франк-Валтер Щайнмайер и го запозна със ситуацията в страната си“, се казва в съобщението. „Президентът Макрон помоли планираното му държавно посещение в Германия да бъде отложено.“ Германското президентство допълна, че визитата ще се състои на най-скорошната възможна дата.

Елисейският дворец потвърди, че Макрон е поискал отлагането. Визитата беше планирана за утре и трябваше да продължи три дни. Еманюел Макрон и съпругата му трябваше да пристигнат в Германия в неделя за първото държавно посещение на френски президент в Германия през последните години 23 години. Предвидена беше богата програма с посещения в няколко федерални провинции и оказване на военни почести. 

Бунтовете във Франция бяха провокирани от смъртта на 17-годишния шофьор Наел М.,  който бе убит от полицай по време на пътна проверка в предградие на столицата Париж във вторник. От петък до събота по време на безредиците бяха арестувани над 1300 души. Според френското вътрешно министерство 79 полицаи са били ранени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!