''Луцифер'' счупи температурния рекорд на Европа. Новият е 48,8°С

Губим нашата история. Нашата идентичност се изпепелява - казва кмет на италиански град. Страната даде пет жертви в битката с пожарите

OFFNews 12 август 2021 в 08:16 8608 0

Снимка Pixabay

Италианският остров Сицилия най-вероятно е регистрирал най-високата температура в Европа за всички времена - 48,8 градуса по Целзий, съобщава Би Би Си.

Данните, съобщени от местните власти, трябва да бъдат потвърдени от Световната метеорологична организация (СМО).

Температурата е регистрирана край град Сиракуза в сряда, в 13:14 ч, уточнява БНР.

Според СМО настоящият официален рекорд за Европа е 48 градуса, регистрирани в Атина, Гърция през 1977 г.

Горещата вълна в Италия е предизвикана от антициклон, наречен "Луцифер", който идва от Африка. Очаква се днес да е най-горещият ден.

Антициклонът е въздушна маса, в която въздухът се движи низходящо от центъра към периферията, където налягането е по-ниско.

"Луцифер" се насочва на север, към континентална Италия, и допълнително повиши температурите там, включително в столицата Рим.

Италия продължава да се бори с пожари. Такива има и на островите Сицилия и Сардиния, и в континентална Италия. В южната област Калабрия огънят е причинил смъртта на 5 души, четирима са ранени, съобщава БНР. Ситуацията е най-тежка в провинцията на град Реджо Калабрия. Цяла седмица не спират пожарите покрай и в планинския масив Аспромонте, които обхванаха и едноименния национален парк. Буковата гора под закрилата на ЮНЕСКО също е в опасност. Евакуирани са 1000 души от селището Гротериа, където огънят стигна до неговия център.

"Губим нашата история, нашата идентичност се изпепелява", казва кметът на град Реджо Калабрия Джузепе Фалкомата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови