Лукашенко при Путин на четири очи в 'Бочаров ручей'

Йорданка Веселинова Последна промяна на 14 септември 2020 в 12:50 2342 1

Снимка архив

Александър Лукашенко пристигна в Сочи за среща "на четири очи" с руския президент Владимир Путин. Срещата се случва на фона на продължаващите вече повече от месец многохилядни протести срещу преизбирането на беларуския президент.

Затоплящите се отношения между Минск и Москва:

Срещата между двамата лидери беше уговорена по време на телефонен разговор в края на миналия месец. Визитата на Лукашенко в Русия идва две седмици след посещението на руския премиер Михаил Мишустин в Минск, което беше и ясен знак за подкрепата на Кремъл към беларуския президент. Всъщност за затоплящите се отношения между двете държави се съди и по изказването на Путин, който определи президентските избори в Беларус като легитимни. Той дори заяви, че е възможно руски военни да се намесят в Беларус, припомняйки, че Москва има задължения към Минск по линия на Договора за съюзната държава и Договора за колективна отбрана. Освен това Лукашенко, подкрепи руската версия по случая “Навални”, заявявайки, че отравянето му е западна фалшификация, за което дори имал доказателства. Друг ясен знак за топлите чувства между двамата лидери са няколкото интервюта, които Лукашенко даде пред някои големи руски медии през миналата седмица.

Срещата:

Днес от Кремъл съобщиха, че срещата между двамата лидери ще се проведе “на четири очи” в президентската резиденция “Бочаров ручей”. Основните теми ще бъдат възможностите за засилване на интеграционните процеси в рамките на Съюзната държава, както и възможностите за енергийно сътрудничество, за което Ройтерс съобщи в края на миналата седмица. Освен това, според съобщението на говорителя на Кремъл, в сградата няма да бъдат допускани журналисти, тъй като не се очаква пресконференция след срещата.

Припомняме, че това е първото посещение на Лукашенко след изборите на 9 август, след които започнаха нестихващите вече почти 40 дни протести.

Протестите в Беларус:

В навечерието на визитата на Лукашенко в Русия, в Минск се проведе един от най-мащабните митинги досега. Според Ройтерс броят на протестиращите е бил поне 100 хил. души. Други източници твърдят, че протестиращите са били над 150 хил. души. Полицията съобщи, че след вчерашния митинг са арестувани 774 души, предава Ройтерс.

Защо тази среща е важна?

Съдбата на беларуския лидер е в ръцете на Путин, твърдят анализатори, цитирани от Ройтерс. Според тях най-тежката криза в 26-годишното управление на Лукашенко го е принудила да търси военната и икономическата подкрепа на Москва, за да може да наклони везните в своя полза. Анализаторите пишат още, че тази подкрепа може да бъде в замяна на по-голямата руска намеса в страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови