Тежката дума на Путин: Лукашенко победи на изборите в Беларус

OFFNews 29 август 2020 в 16:33 5033 0

Снимка АП/БТА

Русия признава президентските избори, произведени в Беларус, за легитимни, а Александър Лукашенко - за победител, заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от БГНЕС.

В интервю, излъчено днес по телевизия "Русия-1", Путин каза, че изборите в съседната страна са се състояли.

"Ние признахме тяхната легитимност и, както знаете, аз поздравих Александър Григориевич Лукашенко с победата на тези избори", припомни той.

Руският президент предположи, че позицията на Запада за изборите в Беларус е била подготвена предварително. Той се аргументира с отказа на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) да изпрати наблюдатели на изборите, въпреки поканата, изпратена от беларуските власти.

Путин засега не планира посещение в Беларус, заяви днес пред ТАСС неговият прессекретар Дмитрий Песков.

Според официалните резултати президентът Александър Лукашенко е спечелил нов мандат на произведените на 9 август в Беларус избори с 80% от гласовете. Тези резултати обаче не бяха признати от опозицията, която започна протести.

32 души са били задържани вчера в Беларус за участие в незаконни протести, съобщи днес беларуското министерство на вътрешните работи, цитирано от ТАСС. Те ще бъдат изправени пред съд за административни нарушения.

Редица журналисти от чуждестранни медии са били лишени от акредитация в Беларус. Мярката е била предприета от министерството на външните работи въз основа на решение на Междуведомствената комисия за сигурността в информационната сфера, съобщи Беларуската асоциация на журналистите, цитирана от ТАСС.

Анулирана е акредитацията на журналисти, представляващи в Беларус германската телевизия А Ер Де, медийната група Дойче веле, британското обществено радио и телевизия Би Би Си, Радио Свобода, водещите информационни агенции Асошиейтед прес, Ройтерс и Франс прес, както и други медии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови