Лавров: Русия ще отговори на присъствието на НАТО в Балтийско море

OFFNews 06 юни 2016 в 17:30 5255 4

Русия ще предприеме мерки срещу засиленото присъствие на НАТО в Прибалтика, заяви руският външен министър Сергей Лавров на пресконференция в Москва с финландския си колега Тимо Сойни,  пише Ройтерс.

Финландия, която не е член на НАТО, приема започналото днес ежегодно военноморско учение на алианса Балтопс 16.

"Не крием негативното си отношение спрямо движението на военна инфраструктура на НАТО към нашите граници, към въвличането на нови държави във военните действия на блока", каза Лавров и допълни, че Русия ще използва правото си да гарантира собствената си сигурност с пропорционални на заплахата мерки. По думите му в региона няма заплаха, която да оправдае милитаризацията му. 

Финландският външен министър обясни, че подобни учения не са насочени срещу конкретна заплаха и целят да засилят военния капацитет на страната. 

"Този проблем може да бъде дискутиран открито между двете страни. Финландия взима тези решения независимо и, разбира се, нашата настояща цел е сигурността ни. Няма други цели", настоя Сойни.



Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13685

4

mclaranist

07.06 2016 в 08:48

Plamen Shopov, не че нещо, но аз РУСКИ ВОЙСКИ в Украйна не съм виждал, ако ти си ги виждал с радост сподели ;). Това че има ,,доброволци" е друга тема. Ама то подобни ,,доброволци" има и в украинската армия- доброволци и съветници чаааак от Уйсконсин ;) А за войската в Крим- осведоми се малко повече- ТАМ Е ИМАЛО РУСКА ВОЙСКА още от времената на Царска Русия. Дори и след 1990г. в Крим е имало руски военноморски флот ;) А относно войските им на собствена територия- за първи път чувам, че да движиш собствените си войски НА СОБСТВЕНА територия е престъпление и е нарушение на международно право :) :) :) . С това ме разби просто. И някак ми е странно, че обвиняваме РУсия че движи войските си по границите близо до ЕС и НАТО- а тези две организации през 1991г. къде бяха??? Мисля, че се намираха далеч от границите й, нали? Тогава кой до кои граници отива, че не можах да разбера

11994

3

Plamen Shopov

07.06 2016 в 00:37

Отговорът ще бъде,какво правите в Украина и Крим бе,алколизирани боклуци!?Какво правят войските ви 2 години по границите на ЕС и Украина?Чих го дървите в Сирия!?Да питаме ли финландците как да ви измандръсаме!Кажи бе,самовар!

21668

2

Руслан

06.06 2016 в 23:32

Отговорът ще бъде железен, Русия е в правото си да с защитава.
Питайте Хитлер и Наполеон.