Русия ще предприеме мерки срещу противоракетния щит в Европа

OFFNews 12 май 2016 в 15:01 4749 30

Снимка Комсомольская правда

Русия ще предприеме защитни мерки срещу системите за противоракетна отбрана на САЩ в Европа, заяви прессекретарят на президента Владмимир Путин Дмитрий Песков, цитиран от БТА.

От днес противорекетният щит е активиран с включването на системата в американска авиобаза в румънското село Девеселу.

"От самото начало на тази история казахме, че по мнение на нашите експерти разполагането на такива системи представлява заплаха за Русия", заяви Песков.

Той припомня, че Владимир Путин неведнъж е изразявал съмнения относно това срещу кого работи системата, чиято първоначална цел бе да спре нападение от Иран.

"Отначало се обясняваше, че те се разполагат заради заплахата от евентуално нападение с ракети от Иран. Всички помним тези изявления, които се правеха на различни срещи на върха на НАТО, във Вашингтон и в европейските столици. Сега знаем, че ситуацията с Иран се промени кардинално. Но въпросът, който неведнъж си е задавала Москва, в това число и президентът Путин, не престава да бъде актуален", твърди говорителят. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7506

28

Профанесоре,
кви са тези бълвочи?

7506

24

И какво друго може да направи НАТО след като има настоятелни призиви за помощ от всички свои източно европейски членове.
След събитията в Молдова, Грузия и анекса на Крим от Путин никой няма право да нехае.

14847

23

БирникЪ

13.05 2016 в 09:46

.....на маркетинга "ПРО". И връщането към тях показва, че САЩ нямат друг ход освен крайно рискованото им разполагане за сметка на сигурността на всички."

14847

22

БирникЪ

13.05 2016 в 09:45

"Сега, неведнъж сме коментирали, че въпросното "ПРО" е само маркетингово название на универсалната пускова установка Mk-41 и е начин да се продаде на публиката илюзията за доброто НАТО, което се защитава от хипотетични "ирански" ракети. В такава установка обаче освен "противоракети" влизат и нападателни оръжия като томахавки например. Отделно, самата противоракета спокойно може да се насочи не към въздушна цел, а към наземна. Така че съкращението "ПРО" не е нищо повече от маркетинг и прикрива нападателен комплекс близо до руските граници.
С какво е опасно това? С рязкото съкращаване на времето за вземане на решение и многократното повишаване на рисковете за всички. При установяване на ракетна атака от МБР има около 20 минути за установяване на лъжливи атака и предотвратяване на ответен удар. При атака от ракета със среден обсег времето става критично малко и рисковете от ответен удар се увеличават главоломно.Именно затова тези ракети са били забранени до момента, до измислянето ...

7506

21

Гледам червените мърши по-долу се опитват да си дават кураж една на друга :-)