Критики към новите правила на ЕК за транспорт на животни

Доклад на Compassion in World Farming алармира, че се крие истинският мащаб на страданието на животните в ЕС при техните ужасяващи пътувания

OFFNews 07 декември 2023 в 16:22 1639 0

Снимка Getty Images

ЕК публикува предложение за реформа на остарелите правила на ЕС за транспортиране на живи животни. Проектозаконът ще върне назад някои действащи правила и просто не е достатъчен, за да се сложи край на страданията на милиони живи животни в ЕС, които се транспортират на дълги пътувания всяка година.

Това становище изразиха от организацията хуманно отношение към животните Compassion in World Farming (CWF) в изявление до медиите. Според тях това е пропусната възможност и няма да доведе до реална промяна за отглежданите в стопанства животни. 

Предложението на Европейската комисия (ЕК) включва малко по-строги изисквания за транспортирането на животни, включително нови разпоредби за намаляване на времето за пътуване и ограничаване на транспортирането на уязвими животни като малки телета и тежко бременни животни.

То обаче ще доведе до нерегламентирана продължителност на морските пътувания, слаби температурни ограничения и нови пропуски, създадени от лоши и липсващи определения, предупреждават от организацията.

Според експертите в CWF предложените изменения са недостатъчни, за да предотвратят някои от най-жестоките жестокости, на които са подложени животните по време на транспортиране, и няма да намалят значително страданията.

Доклад за мащаба на страданието на транспортираните животни

Миналата седмица CWF и Eurogroup for Animals публикуваха нов доклад за мащаба на страданията, причинени от ненужната търговия с живи животни в ЕС. Разследването разкрива подробности за истинския ужас, на който са подложени около 44 милиона животни, отглеждани в ЕС, по време на ужасяващи пътувания, продължаващи до три седмици. Той също така показа, че подвеждащите официални регистри на ЕС и липсата на правоприлагане заедно прикриват истинския мащаб на страданията на животните.

Въпреки че приветстваме тези предложения, както и другия закон за животните компаньони, предложен днес, Комисията подведе гражданите на ЕС, като не проведе обещаните от нея всеобхватни реформи в областта на хуманното отношение към животните. Това включваше ясен ангажимент за забрана на клетъчното отглеждане на животни след европейска гражданска инициатива, подписана от 1,4 милиона души, която беше осуетена след атака от страна на индустрията за фабрично отглеждане на животни, пишат от организацията за хуманно отношение към животните. 

Ръководителят на CWF в Европа Олга Кику заяви, че проектът ЕС за транспортиране на животни показва известно желание за подобряване на правилата на ЕС за защита на животните, но че в него очевидно липсва амбиция.

"Комисията не предлага да се забрани износът на живи животни, към което са се насочили други законодатели - ограниченията вече са приети в Германия, Люксембург и Нова Зеландия, а се надяваме скоро и Великобритания и Австралия да последват примера им. Новите правила ще отменят правилата, регулиращи максималната продължителност на морските пътувания и температурните ограничения, и ще създадат нови вратички, породени от лоши и липсващи правни определения", каза тя. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика