Кристофър Уайли с нови разкрития около скандала 'Кеймбридж Аналитика'

OFFNews 27 март 2018 в 15:30 7109 3

Снимка The Guardian

Мъжът, който разкри скандала около "Кеймбридж Аналитика" Кристофър Уайли, сега разказа, че неговият предшественик в компанията е бил убит в хотел в Кения, а на полицията е платено да не разследва случая. 

"Кембридж Аналитика" е компания, която се занимава с анализ на данни, и е работила за кампанията на Доналд Тръмп през 2016 г.

Компанията е обвинена, че е събирала лични данни на милиони потребители във Фейсбук без тяхното съгласие. 28-годишният Уайли е разработил инструмент за анализ на лични данни, за който се подозира, че е изиграл ключова роля във вота "за" Брекзит и избирането на Тръмп за президент на САЩ.

Пред британска парламентарна комисия Кристофър Уайли разказа за компанията, на която е бивш служител, като обяви, че тя е извършвала незаконна дейност по целия свят, съобщи "Бизнес Инсайдър". 

По думите му неговият предшественик Дан Мюрсан е бил отровен, след провала на сделка. 

Подозрението е, че е отровен в хотелската му стая, а полицията е подкупена да не влиза в стаята за 24 часа, обясни Уайли. Той добави, че е чул това от други служители на компанията и няма доказателства. 

Уайли каза още, че не знае по какво точно е работил предшественикът му, но "когато работиш за висшестоящи политици, не правиш пари от работата по изборите, правиш пари на борсата след това и тази сделка е пропаднала". 

В изказването си Кристофър Уайли каза, че "Кеймбридж Аналитика" се е занимавала с хакнати материали, незаконни данни и е използвала тактики за сплашване за спечелването на избори. 

По думите му компанията не се интересува дали върши нещо незаконно, стига да върши работа. 

Той обясни още, че компанията Aggregate IQ, която обяви за подставена компания на "Кеймбридж Аналитика", е изпращала видеа с насилие и за сплашване на гласоподаватели в Нигерия в опит да промени хода на изборите. 

Видеата според него показвали хора с отрязани крайници и прерязани гърла, оставени да им изтече кръвта и изгорени живи. 

По думите му тази компания е имала ключова роля за намеса на изборите по света. 

Уайли все пак посочи, че основната цел на "Кеймбридж Аналитика" и други подобни компании е била не просто да спечели изборите за някого, а да използва ролята си в изборите, за да държи след това правителствата и да използва връзките си за промени в закона, за да облагодетелства други компании. 

"Така изглежда модерният колониализъм. Лесно е да направиш пари... но първо трябва да имаш свой човек на власт", каза той пред британските депутати. 

Според него "Aggregate IQ" е използвана за пране на пари. 

Уайли заяви още, че кампанията, водена от Доминик Къмингс - бивш помощник на британския министър на околната среда Майкъл Гоув, е помогнала за промяна на британската конституция. 

Той опроверга и думите на "Кейбридж Аналитика", която отрече да е използвала данни на потребители от Фейсбук. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25665

3

Victimized

27.03 2018 в 19:23

Цялата работа с намесата на руснаците на изборите беше понеже Тръмп твърдеше, че би работил с Путин, с което между другото се хареса на много хора.
Но след като встъпи в длъжност, дийп стейта впрегна всички журналистически отрепки и техните контакти на държавни постове, да говорят кой каквото може да измисли относно руската намеса. После скалъпиха някакви доказателства за връзка на Тръмп с Путин, и така стегнаха примката, онзи понеже е путьо и иска да го харесват всички, вече не смее да каже нищо положително за Русия, понеже ще го изкарат дявола на земята. И каквито и мерки да се предложат срещу тях ги подкрепя, главно за да докаже, че не е пристрастен.
То не може да бъде по прозрачно, но нали тълпата не четат новини или хронология на събитията, четат медийни интерпретатори, които теоретизират разни спуснати отгоре версии за това което става, обикновено с нула доказателства.

20696

1

Новак

27.03 2018 в 16:17

И по тази афера има отровени (и сигурно не само един човек). Някой ще изтегля ли дипломати от Щатите или UK? Много ми е интересно какво ще кажат латерните, които чинно повтаряха опорните точки за намесата на Русия в изборите?
Не виждам голяма разлика в методите на действие на руснаците и западняците. Въпрос е кой е по-шумен във “справедливото” си възмущение. А промитият мозък си е промит независимо дали от изток или от запад.