Психологът от Кеймбридж Алекзандър Коугън: Създател на психологическо оръжие или изкупителна жертва?

OFFNews 23 март 2018 в 11:47 5605 2

Снимка CNN

Алекзандър Коуган

Изкупителна жертва на гиганта "Фейсбук" и "Кеймбридж Аналитика" ли е един от мозъците зад аферата с хакнатите данни за 50 милиона фейсбук потребители - психологът Алекзандър Коугън?

Коугън е учен от университета Кеймбридж и един от двамата иноватори, направили възможна операцията на "Кеймбридж Аналитика". За нея се смята, че е обърнала обществоното мнение и е донесла победа за Брекзит във Великобритания и Доналд Тръмп в САЩ. Изследователят Коугън измисля как да набере "легално" данните и психологическите профили на милиони Фейсбук потребители, а канадецът Кристофър Уайли създава инструмент за анализ на огромния масив информация. Смята се, че вследствие те са били "облъчвани" с подходящ тип информация, за да формират мнението си за ключовите вотове.

Знае се, че Коуган е дал на компанията "Кеймбридж Аналитика" разработен от университета Кеймбридж инструментариум, с който да набира данни за милиони потребители на "Фейсбук". Преди това академичен екип от същия университет, част от който е Коуган, изучава психологическите нагласи на хората в социалните мрежи, давайки им количестрвени измерения. Наричат изследването "Операция Кит Кат", тъй като то изважда интересни резултати. Като например, че хората, мразещи Израел, харесват маратонките на NIKE и шоколадовите десерти KitKat. Коуган има разрешение от компанията на Марк Зукърбърг да прави това само и единствено с научни цели.

След като скандалът гръмна с пълна сила миналката седмица, самият Коуган се обяви за изкупителна жертва на Facebook и "Кеймбридж Аналитика" и каза, че работата му не е била в разрез с правилата на Facebook. В своето първо обръщение по темата, Зукърбърг споменава единствено името на Александър Коуган като човека, от когото компанията му е била подведена. 

В интервю за BBC Radio 4 д-р Коуган обяви, че събитията от изминалите дни са били за него пълен шок като след бомбардировка.

"Моето мнение е, че и Facebook, и "Кеймбридж Аналитика" ме използват като изкупителна жертва, а... всъщност мислехме, че правим нещо напълно нормално."

Той каза, че е следвал насоките на разположените във Великобритания консултанти на компанията, но добавя:

"Една от най-грубите ми грешки бе, че не задавах достатъчно въпроси."

Д-р Коуган смята още, че точността на информационните извадки е била преувеличена от "Кеймбридж Аналитика" и че е било по-верочтно да навредят на Тръмп, отколкото да му помогнат по време на изборите.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

23.03 2018 в 13:33

Хич даже не е за нищо. А тия наистина разиграха сценария с учения - жертва на злодеи. Но вече не в холивуд.
Тоя ще го отнесе - ясно. За мене обаче, ще е извлечена поука само ако изгърмят фейсбук и пътем - машата цукербергер.

10571

1

Hissarion

23.03 2018 в 12:20

Много шум за нищо.