Активисти превзеха кримския парламент и развяха руския флаг (на живо от Симферопол)

OFFNews 27 февруари 2014 в 09:14 2953 54

Кримския парламент
Проруските активисти в Крим развяха руския флаг над парламента

Тежко въоръжени проруски окупатори превзеха сградата на парламента в Крим и съвета на министрите късно снощи, съобщи "Интерфакс".

Групата от 30 мъже, превзела сградите на властта, е стреляла по вратите на парламента и е обезвредила охраната, но без да има пострадали.

Лидерът на кримските татари съобщи пръв за окупацията във фейсбук страницата си.

Според бивш министър-прецедател на Крим, който в момента е депутат във Върховната Рада на Украйна, сградите на правителството в Крим е завзета от 120 професионално обучени мъже.

"Тази нощ не съм спал - свързах се по телефона с Крим - повече от 120 въоръжени мъже завзели Върховния съвет, правителството на Крим. Професионално обучени хора, въоръжени. Занесли оръжия - автомати, гранатомети, картечници", каза той.

В момента от сградата на кримския парламент се развява руското знаме редом с това на Крим.

Силите на реда са разположени в непосредствена близост до Министерския съвет, а униформени служители блокират достъпа на граждани до сградата, съобщава Интерфакс-Украйна, позовавайки се на пресслужбата на кримския парламент.

По време на вчерашното извънредно заседание на кримския парламент се стигна до сблъсъци между кримски татари, проруски активисти и полиция.

Във фейсбук страницата на Евромайдан бяха публикувани снимки на военни машини разположени край Симферопол. Около час след като бяха заслени, шестте БТР-а се обърнаха и потеглиха в посоката, от която бяха дошли.

Според ИТАР-ТАСС пред сградата на Върховния съвет на автономната република Крим се провеждат две паралелни демонстрации – в подкрепа и срещу новата власт в Киев. Към 11:00 часа пред зданието има около 10 000 души.

Около 11:30 часа премиерът на Крим Анатолий Могилев заяви, че вече е изготвен доклад за ситуацията, който ще бъде връчен на властите в Киев. Той посочи, че в сградите на правителството и парламента все още има около 50 окупиратори.

Ситуацията на живо от отцепения район край кримския парламент:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!