'Кремообразна утайка' на плажове в Мраморно море

OFFNews 21 април 2023 в 15:14 3902 0

Плаж в Мармарис, Турция

Снимка Хюриет

Така изглежда брегът на плаж в Мармарис, Турция.

Утайката, която се появи за първи път в Мраморно море преди около две години и се разпространи почти в цялото море, се завръща, предупреди експерт, пише днес турското издание "Хюриет".

"Кремообразна" утайка е открита по бреговете на северозападната провинция Текирдаг, истанбулския окръг Фенербахче и окръзите Муданя, Гемлик и Ердек в Бурса.

Проф. д-р Мустафа Сари, декан на Факултет по морски науки в турски университет, е извършил изследване с гмуркане в залива Ердек. Сари е открил обилно разпространение на водорасли под водата и е споделил снимки на "слузта", която е изплувала на брега на град Бандърма.

Специалистът подчертава, че от 11 вида утайка кремообразната е началното ниво.

Има три основни фактора, които предизвикват образуването на подобна слуз. Това са необичайното повишаване на температурата на морската повърхност в резултат на изменението на климата, застоят в условията в морето и замърсяването на морето.

"Когато тези три фактора се съберат заедно, се сблъскваме с катастрофална слуз. Сезонът е бил много сух. Заради тази суша сме изправени пред риск от образуване на слуз", казва проф. Сари.

Според експерта от два месеца се наблюдава размножаване на водораслите, причинено от насищаненето на водите с азот и фосфор.

"Когато тези водорасли се размножиха, подводната видимост спадна до едва два метра", съобщава той.

Сари посочва, че има и други видове слуз, като "лепкава, на бучки и лентовидна", а сегашната ситуация все още не се е развила в лентовидна слуз.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика