Командирът на Азов с ново видео от Азовстал: Спряхме боевете, за да спасим здравето и живота на военнослущещите

OFFNews 20 май 2022 в 15:22 30144 5

Денис Прокопенко

Снимка Сегодня

Денис Прокопенко направи ново видео обръщение от територията на Азовстал.

Полкът Азов, чието командване продължава да се намира на територията на бившия металургичен комбинат Азовстал, е прекратил боевете от позициите в завода по заповед на военното ръководство на Украйна, за да бъдат спасени животът и здравето на военнослужещите, блокирани в комбината. Това съобщи във видеоизявление от петък, малко след 13 часа киевско време, командирът на полка Денис Прокопенко

"Слава на Украйна. 86 дни в защита на Мариупол. Върховното военно ръководство издаде заповед за опазване на живота и здравето на военнослужещите от гарнизона и прекратяване на защитата на града. Независимо от тежките боеве, кръговата отбрана и отсъствието на снабдяване, ние постоянно имахме предвид три важни за нас условия: цивилните, ранените и убитите. Цивилните успяхме да ги евакуираме с последваща размяна и доставяне на контролирана от Украйна територия. Тежко ранените получиха необходимата помощ и бяха изведени за по-нататъшен обмен и предаване на територия, контролирана от Украйна. Що се отнася до загиналите герои, процесът продължава и се надявам, че в най-скоро време близките им и цяла Украйна ще могат с почести да погребат своите воини. Слава на Украйна"

Няколко часа по-рано в друго видео съобщение заместник-командирът на полка Святослав Паламар – Калина съобщи, че ръководството на Азов се намира в комбината Азовстал.

На 17 май Министерството на отбраната на Украйна обяви началото на операцията по спасяване на украинските военни, блокирани на територията на Азовстал - 53 тежко ранени войници бяха евакуирани от завода в лечебно заведение в окупирания Новоазовск. Още 211 души бяха доставени през хуманитарния коридор в окупираната Еленевка. Но от 19 май командването на полк Азов остава на територията на завода.

Според Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна, защитниците на Мариупол, воюващи на позициите в Азовстал, не са позволили на противника да прехвърли група от 17 батальонни тактически части (около 20 000 души) в други направления. Така те са възпрепятствали изпълнението на плана за бързо превземане на Запорожие, достъпа до административната граница на Донецка и Запорожка области и създаването на условия за обкръжение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-6142

4

Кокорчо

21.05 2022 в 00:30

Welcome to ДНР :)

2099

2

Mateevk

20.05 2022 в 16:08

На мен ми напомнят за по-ранни етапи от ВСВ, като сега само посоката е обърната.

-6142

1

Кокорчо

20.05 2022 в 15:38

Напомняне какво се случва с нацистите, картини наподобяваши Сталинград 1943. До преди месец говореше, че не трябват почести и предаващите се плен трябва да се разстрелват и са без чест. Жалка работа.