Китай одобри първия закон за борба с тероризма в историята си

OFFNews 27 декември 2015 в 17:52 3895 3

Постоянният комитет на Общокитайското събрание на народните представители одобри днес първият в историята на Китай закон за борба с тероризма. Всичките 159 депутати гласуваха за приемане на закона, съобщи ТАСС.

"Законът цели да се намери баланс между прилагането на законодателството в сферата на борбата срещу тероризма и законните интереси на гражданите", заяви на пресконференция председателя на комитета Ан Вейсин.

Точки в закона за борба с тероризма засягат безопасността в интернет, като задължават доставчиците на телефонна и интернет връзка да предават на китайските власти кодовете за криптиране на информация. Също така паролите на потребителите на компетентните ведомства трябва също да бъдат предавани.

Освен това нормативно-правният акт задължава телекомуникационните компании да разполагат със сървъри и друго оборудване с личните данни на потребителите на територията на КНР.

Президентът на САЩ Барак Обама остро разкритикува законопроекта през март тази година. Според него тези законодателни норми принуждават чуждестранните компании, включително американските, да предават на правителството на КНР конфиденциална информация, и включват механизми, позволяващи да се следят и шпионират всички потребители.


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!