Китай наложи санкции на Великобритания заради 'лъжи и дезинформация'

OFFNews 26 март 2021 в 11:14 2117 0

Снимка twitter.com

Китай наложи санкции на девет физически и четири юридически лица от Великобритания заради "лъжи и дезинформация" за региона Синдзян, предаде Ройтерс.

Ходът на Китай идва няколко дни след като Обединеното кралство санкционира четирима висши китайски служители и едно държавно юридическо лице заради нарушаване на правата на човека в региона на Западен Китай. Преди това подобни действия срещу Пекин за "системни нарушения" спрямо мюсюлманите уйгури предприеха и САЩ, Канада и ЕС.

Китай държи уйгури в лагери в северозападната част на Синдзян, за които се твърди, че са изтезавани, насилвани и накарани на принудителен труд. 

В изявление на китайското външно министерството се казва, че на санкционираните лица и техните семейства ще бъде забранено влизането на територията на Китай, имуществото им в страната ще бъде замразено, а на китайските граждани и институции ще бъде забранено да сключват сделки с хората и компаниите, за които важат наказанията. 

"Решението на Обединеното кралство да наложи санкции грубо нарушава международното право и основните норми, регулиращи международните отношения, като се намесва във вътрешните работи на Китай и сериозно подкопава отношенията между Китай и Великобритания", заяви говорител на китайското външно министерство, цитиран от Би Би Си. 

Списъкът на санкционираните лица и организации от Пекин включва: началникът на комисията по външни работи на Камарата на общините на британския парламент Том Тугендхат, бившият министър на труда и пенсиите, бивш лидер на Консервативната партия Ян Дънкан Смит, Нийл О'Брайън, Дейвид Елтън - член на Камарата на лордовете ,Тим Лоутън - член на британския парламент, членът на парламента на Великобритания Нусрат Гани, Хелена Кенеди - член на Камарата на лордовете, британският адвокат Джефри Ница, авторът на публикации за уйгурите Джоан Смит Финли, организацията China Research Group, Комисията по правата на човека на Консервативната партия на Великобритания, организация Uyghur Tribunal, която разследва предполагаеми престъпления срещу уйгури и други мюсюлмани, и Съдебната камара в Есекс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews