ЕС налага санкции на китайци за нарушаване на човешките права

OFFNews 17 март 2021 в 16:24 2261 0

Европейският съюз ще постави в черния списък китайски служители за нарушаване на човешките права. Това са първите санкции над Пекин след оръжейното ембарго през 1989 г., съобщава Ройтерс. 

Посланиците на ЕС ще наложат забрани за пътуване и ще замразят активи на четирима китайски граждани и едно дружество, чиито имена няма да бъдат оповестени публично до официалното одобрение на санкциите от външните министри. 

"Приети са ограничителни мерки заради сериозни нарушения на човешките права", заяви дипломат на ЕС. Китайските служители са обвинени в нарушаване на правата на мюсюлманското малцинство на уйгурите.

Последните санкции от страна на ЕС върху Китай са през 1989 г., когато блокът налага оръжейно ембарго на Пекин, което все още съществува. 

Активисти и експерти по правата на ООН заявяват, че най-малко 1 милион мюсюлмани са задържани в лагери в отдалечения западен регион Синдзян. Активистите и някои западни политици обвиняват Китай, че използва изтезания и принудителен труд.

"Пекин няма да промени политиката си", написа китайската мисия в Туитър и добави, че санкциите са конфронтационни. "Искаме диалог, а не конфронтация. Настояваме ЕС да помисли два пъти", допълват оттам. 

Китай отрича нарушаване на човешките права в Синдзян (уйгурският автономен регион) и казва, че неговите лагери осигуряват ваканционно обучение.

ЕС призова и за освобождаването на етническия уйгур и професор по икономика Илхам Тохти, който беше затворен доживот през 2014 г. Той получи наградата на Европейския парламент за правата на човека през 2019 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!