Китай опитва да измести САЩ - този път като посредник за мира в Близкия изток

Йорданка Веселинова 25 март 2021 в 13:19 3610 0

Снимка Pixabay

Няколко месеца след сключените с посредничеството на САЩ мирни споразумения в Близкия изток Китай изрази амбициите си да влезе в ролята на посредник на преговорите между Израел и Палестина.

При евентуален успех на такава среща Китай ще измести четирите мирни споразумения в региона, сключени с посредничеството на Вашингтон, разрешавайки първопричината за напрежението в региона - арабо-израелският конфликт.

Вчера по време на телевизионно интервю за "Ал Арабия" китайският външен министър Ван И заяви, че Пекин възнамерява да покани израелски и палестински представители за подновяване на двустранните преговори. 

Той заяви още: "Ние призоваваме за взаимно уважение между страните от Близкия изток", предава "Ал Арабия".

Ван И обяви и китайския план за сигурност и стабилност в региона - алтернатива на американския.

В края на лятото на миналата година САЩ успя да официализира скритите политико-икономически отношения между Израел и ОАЕ. Последваха още две такива споразумения - с Бахрейн и Судан. Вашингтон прокламира тези договори като "исторически пробив", анализаторите ги определиха като "мир, където война никъде не е имало", докато Иран и поддръжниците на палестинската кауза ги нарекоха "нож, забит в гърба". (Според предложения през 2002 г. от Саудитска Арабия план за мир Израел трябва да се оттегли от окупираните през 1967 г. арабски територии, след това да бъде създадена и призната държавата Палестина и после да последва разрешаването на арабо-израелския конфликт. САЩ обаче пренебрегнаха тази стъпка и настояха за сключване на мирни споразумения, които по-скоро се основават на споделеното недоверие към Иран.)

Част от този план включва международното признаване на двете държави, гарантиране, че регионът ще бъде "зона, свободна от ядрени оръжия", подкрепа за разрешаване на конфликтите в Сирия и Йемен.

Това не е първият път, в който Китай опитва да бъде алтернатива на САЩ при посредничеството между Израел и Палестина. 

След края на мандата на Доналд Тръмп и на фона на търговската война между Вашингтон и Пекин Китай си постави целта за засилване на влиянието си в региона. Ясен признак за това е обиколката на външния министър Ван И в няколко арабски държави и Турция тази седмица. 

Китай опитва да постигне целта си за глобална доминация и чрез глобалната стратегия за инфраструктурно развитие и инвестиции "Един пояс, едни път". Мегапроектът на стойност 1-2 трилион долара цели да промени политико-икономическия пейзаж на Евразия в полза на Пекин.

Така евентуалният успех при разрешаването на конфликта между Израел и Палестина, в комбинация с "инфраструктурната дипломация" на "Един пояс, един път", Пекин може окончателно да измести Вашингтон от доминантната позиция в Близкия изток.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови