Киев с ултиматум към проруските активисти в Източна Украйна

OFFNews 09 април 2014 в 14:29 5911 6

Арсен Аваков

Украйна обяви 48-часов ултиматум на проруските активисти в източната част на страната да се включат в политическото обсъждане за излизане от кризата.

Ситуацията в Източна Украйна ще бъде разрешена по един или друг начин в рамките на следващите 48 часа, заяви вътрешният министър Арсен Аваков.

В Луганск, Донецк и Харков се подготвя антитерористична операция. Има две възможности за излизане от ситуацията – с преговори и със сила. На тези, които искат диалог, предлагаме преговори и политическо разрешение. Тези, които искат конфликт, ще получат отговор със сила от украинските власти, посочи Аваков.

По думите му трябва да се проведат спецакции, подобни на тази в Харков в понеделник, когато бяха арестувани 70 души. Със спецакцията беше сложен край на окупацията на учреждения в областите.

Малко преди изявлението на Аваков украинската служба за сигурност съобщи, че след продължителни преговори заложниците в сградата на Службата за сигурност в Луганск са били освободени. В сградата са държани против волята им 56 души.

Окупациите на основни административни сгради от проруски активисти продължават в Луганск и Донецк.

Демонстрантите в Луганск продължават да подсилват барикадите до сградата на Службата за сигурност.

Вчера Москва и Киев си размениха взаимно заплахи относно бъдещи действия в източната част на Украйна.

Русия призова украинските власти да спрат подготовката за намеса в проруските източни райони на Украйна, за да не избухне гражданска война. Киев пък предупреди, че ако Русия направи опит да навлезе с войската си в континенталната част на Украна, ще съжалява.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови