Санкциите на ЕС удрят политическия елит на Русия

OFFNews 09 април 2014 в 11:04 4030 6

ЕС се готви да разшири черния списък за Русия

Европейският съюз се готви да разшири черния списък за руски граждани, съобщи ИТАР-ТАСС.

Допълнението към списъка на 21 руски и украински функционери, който беше пуснат в средата на март, ще бъде обсъдено на срещата на външните министри на страните членки на 14 април в Брюксел.

От външнополитическата служба на ЕС обясняват, че става въпрос за визови ограничения и замразяване на активите на руски граждани в европейски банки.

Според източник на „Коммерсант“ в Брюксел предварителният списък с руснаци, които ще бъдат санкционирани, се състои от 5 страници и в него присъстват имената на 107 души. Към него има и добавка от списък на украински (най-вече кримски) чиновници, които също могат да бъдат санкционирани.

Общо става въпрос за около 130 души, разделени в пет групи – членове на законодателната власт, членове на изпълнителната власт, представители на силовите структури, бизнесмени и журналисти.

В първата група попадат зам.-председателите на Съвета на федерацията Александър Торшин и Иляс Умаханов, членовете на комисията на Съвета на федерацията по международните работи и комисията на СФ по отбрана и безопасност, всички членове на съвета на руския парламент, както и редица депутати от различни комисии, в това число Алексей Пушков и Владимир Комоедов.

Във втората група влизат всички постоянни и непостоянни членове на Съвета за безопасност на Русия с изключение на президента Владимир Путин, премиера Дмитрий Медведев и външния министър Сергей Лавров.

В групата на представителите на силови структури влизат високопоставени сътрудници на Министерството на отбраната (в това число зам.-министърът Анатолий Антонов, началникът на главното управление за международно военно сътрудничество Сергей Кошельов и зам.-председателят на генщаба Игор Сергун) и ФСБ (в това число управителят на военното контраразузнаване Александър Безверховний).

В групата на бизнесмените няма записано нито едно име. От ЕС първоначално решили да наложат санкции и на група близки до Кремъл крупни предприемачи, но в крайна сметка се отказали.

В групата на журналистите и медиите попадат „Газпром-медия“, телевизионните канали „Россия“, Russia Today, Първи канал и НТВ. Сред журналистите освен Дмитрий Кисельов, който попадна в първия черен списък, са включени Михаил Леонтиев, Ирада Зейналова и Михаил Гусман.

На 17 март външните министри на страните от ЕС съставиха списък от 21 официални лица от Русия и Украйна, на които е забранен достъпът до територията на ЕС и са замразени активите им в европейски банки. За хората, включени в списъка, се предполага, че имат основна роля в решението за отцепването на Крим от Украйна.

На 21 март ЕС прибави към черния списък още 12 имена на руски чиновници.

В същото време САЩ направи свой черен списък, в който влязоха 11 руснаци и украинци. Сред тях са бившият украински президент Виктор Янукович, вицепремиерът на Русия Дмитрий Рогозин, председателят на Съвета на Федерацията Валентина Матвиенко, двама съветници на президента Владимир Путин - Сергей Глазев и Владислав Сурков, премиерът на Крим Сергей Аксьонов и говорителят на Върховния съвет на Крим Владимир Константинов.

Освен чрез създадените черни списъци, ЕС реши да спре преговорите за премахване на визовия режим с Русия, както и за споразумение за партньорство между ЕС и Русия.

ЕС реши да отложи срещата на върха между ЕС и Русия, планирана за 3 юни. За момента Брюксел не е приел никакви мерки от търговско-икономически характер по отношение на Русия, макар че поръча на Европейската комисия да състави списък на възможни мерки, които биха нанесли най-малко щети върху икономиката на страните от ЕС.

Тези мерки могат да бъдат приложени в случай на изостряне на кризата в Украйна, обясни председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой.

До размяната на заплахи и санкции межди ЕС и Русия се стигна след смяната на властта в Украйна и последвалото я присъединяване на Крим към Русия. На протестите, довели до смяна на властта в Украйна, загинаха 105 души, а над 1700 бяха ранени. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови