Украйна пред извънредно положение, властите провеждат спецакция (обновена)

OFFNews 08 април 2014 в 08:57 9084 24

Спецчасти в Донецк.

Във Върховната Рада е внесено постановление за въвеждане на извънредно положение в Източна Украйна.

Проектопостановлението е публикуван на сайта на украинския парламент в понеделник на 7 април, съобщи РИА Новости.

Проруски активисти блокираха административни сгради в град Харков, като обсадата продължава и днес. Екстремно настроените активисти настояват да се проведе референдум за присъединяване към Русия. В същото време в Донецк, който вчера бе провъзгласен за автономна република, сепаратистите започват разговори за т. нар. „народен мандат“.

В същото време в град Николаев през изминалата нощ при сблъсъци между проруски активисти и украинската полиция са ранени 15 души, като 11 от тях са приети за лечение в болница. 23 души са задържани, като сред тях са и организаторите на демонстрацията.

Предложението за обявяване на извънредно положение е на независимия депутат на Върховната Рада и бивш член на Партията на регионите Николай Рудковски. В документа се предлага незабавно въвеждане на извънредно положение в Донецка, Луганска и Харковска области.

Също така, депутатът призова „да се намери мирно решение на противопоставянето на протестиращите, което продължава в тези региони вече няколко седмици".

Рано тази сутрин в Харков е започнала спецоперация. По информация на украинското министерство на вътрешните работи има арестувани 70 души. Центърът на града и станциите на метрото са блокирани. 

Според украинския вицепремиер Виталий Ярема демонстрантите в Донецк са се съгласили да предадат оръжието си и да освободят сградата на службата за сигурност. „Обещаха, че ще предадат оръжието, което са взели от Службата за сигурност и ще освободят помещенията”, съобщи Ярема. От своя страна вицепремиерът е обещал полицията да не използва сила, за да се предотвратят кръвопролитията. Според друга информация обаче проруските активисти продължават да окупират сградата на Донецката областна администрация. Те са заели част от кабинетите на чиновниците в администрацията и Донецкия областен съвет, където са разположили матраци. Активистите дежурят на площада пред сградата. 

В същото време Русия днес призова украинските власти да прекратят подготовката за намеса в проруски настроените региони в източната част на Украйна, като предупреди, че това може да стане предпоставка за гражданска война. „Призоваваме веднага да се прекрати военната подготовка, която може да отприщи гражданска война”, заяви руското министерство на външните работи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!