Лавров подари домати и картофи на Джон Кери (снимки и обновена)

ОFFNews 12 май 2015 в 21:27 9596 20

Сергей Лавров подарява на Джон Кери кошници с руски картофи и домати.

Снимка Мария Захарова.

Сергей Лавров подарява на Джон Кери кошници с руски картофи и домати.

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров подари на държавния секретар на САЩ Джон Кери кошници с домати и картофи от Краснодарския край.

Това стана ясно от Фейсбук пост на зам.-ръководителка на пресслужбата на руското МВН Мария Захарова, която публикува и снимки от срещата.

Освен това Лавров връчил на американския си колега и футболна тениска, посветена на 70-годишнината от края на Втората световна война.

Кери разглежда подарената му фланелка. Снимка: Мария Захарова.

Необичайният подарък се дължи на това, че миналата година по време на срещата между двамата в Париж Кери е подарил на Лавров два картофа от Айдахо.

Размяната на картофи в Париж.
Американецът не останал длъжен и подарил на първия дипломат на Кремъл портфейл, както и списък с цитати от руските медии, които не отговарят "на реалния потенциал на мащабните руско-американски отношения". 

Лавров получава подаръците си от Кери. Снимка: Уил Стивънс, пресаташе на посолството на САЩ в Москва.

Освен с Лавров, Кери се срещна и с Владимир Путин.

След срещата между тримата МВН на Русия съобщи, че страната е готова на конструктивно сътрудничество със САЩ, но само ако двете държави са в равнопоставени отношения, предаде ТАСС.

"Русия е готова за конструктивно взаимодействие със САЩ както в двустранната сфера, така и на световната сцена, където нашите страни носят специална отговорност за глобалната сигурност и стабилност. Но сътрудничеството е възможно само на честна и равноправна основа, без опити за диктат и принуждаване", пише в съобщението.

На пресконференция след срещата Лавров заяви, че двете страни са се договорили да използват влиянието си върху двете воюващи фракции в Източна Украйна, за да ги накарат да изпълнят Минското споразумение.

"Дискусиите с руския външен министър президентa бяха откровени. Бяха обсъдени темите Украйна, Иран, Сирия. Важно е да се запази отворена линията за връзка между САЩ и Русия в момент, в който търсим решение на актуални глобални проблеми", написа в Туитър Кери.

Той също така заяви, че санкциите от страна на Европа и САЩ срещу Русия ще бъдат прекратени, „ако и когато“ условията на крехкото украинско примирие бъдат напълно изпълнени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!