Кървави протести срещу пътните такси в Албания, погром на първия ТОЛ пункт

OFFNews 31 март 2018 в 18:02 9317 3

Снимка Топ ченъл

Днешните протести против планираните ТОЛ такси в Албания прераснаха в насилие.

Демонстранти, събрали се край тунела Калимаш, близо до северния град Кукъс, започнаха да хвърлят камъни срещу полицията, която отвърна с гумени палки и сълзотворен газ.

Протестиращите запалиха пункта за събиране на таксите и не позволиха на пожарникарите да се приближат.

Албанската телевизия Топ ченъл съобщава за 12 ранени демонстранти и 5 ранени полицаи.

Автомагистрала Тирана - Кукъс - граничен пункт Морина (на границата с Косово), наричана Пътя на нацията, се използва активно както от транспортни фирми, така и от множество туристи от Косово.

Международен консорциум взе автомагистралата на концесия за 30 години със задължението да я поддържа, да я разшири и да събира пътните такси. Албанските власти обявиха, че от 15 април ще започнат да събират пътни такси от 2,5 евро за мотоциклет, 5 евро за лек автомобил, 11,2 евро за автобуси и лекотоварни автомобили и 22,5 евро за камиони, съобщава БТА.

Премиерът Еди Рама заяви след днешния протест, че строителството на магистралата, която пресича планински терени, още не е завършено и тези, които я използват, трябва да плащат. Той добави, че не само няма да отмени таксите за магистралата, но ще въведе плащане и за други пътища в страната.

Рама е категоричен, че насилието срещу полицията и държавното имущество ще бъдат наказани.

Демонстрантите обаче призоваха за още по-радикални мерки, ако решението за събиране на пътни такси не бъде отменено.

В четвъртък косовски шофьори пристигнаха на пункта Морина със 150 празни камиона, за да протестират срещу пътните такси. Към тях се присъединиха и десетки частни камиони от Албания, като направиха колона от няколко километра.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

3

Hissarion

02.04 2018 в 10:02

Обикновеният селянин трудно разбира, че за да ползва привилегията на личния автомобил има разходи извън неговата лична собственост. Най-удобно му е тези разходи да ги поема някой друг. Иначе става агресивен.