Канадката Алис Мънро спечели Нобеловата награда за литература

Вероника Шербанова 10 октомври 2013 в 14:15 2639 0

Алис Мънро спечели тазгодишната Нобелова награда за литература, Снимка: AFP
Алис Мънро спечели тазгодишната Нобелова награда за литература, Снимка: AFP

Канадската писателка Алис Мънро спечели тазгодишната Нобелова награда за литература.

Мънро беше наградена заради „майсторството си в съвременните кратки разкази“. 82-годишната Мънро е 13-ата жена, получила наградата.

Въпреки че за фаворит за наградата букмейкърите определиха Харуки Мураками, редица експерти бяха категорични, че тази година носител на Нобеловата награда за литература ще бъде спечелена от жена.

Алис Мънро беше на второ място в букмейкърския списък. 

Сред жените за фаворити бяха определени и белоруската писателка Светлана Алексиевич и американската писателка, драматург и критик Джойс Каръл Оутс.

Миналата година престижната награда получи китайският писател Мо Ян. 

Наградите, носещи името на Нобел, се присъждат ежегодно за най-важните открития в областта на физиката, химията, физиологията или медицината, за забележителни литературни постижения и за дейност в интерес на световния мир.

В понеделник стана ясно, че Американците Джеймс Ротман и Ранди Шекман и германецът Томас Зюдхоф са носителите на тазгодишната Нобелова награда за медицина и физиология. Те бяха отличени заради постиженията си в анализирането на това как клетките организират своята транспортна система и как пренасят информация.

Във вторник пък бяха обявени носителите на тазгодишната Нобелова награда за физика – британският физик Питър Хигс и белгийският му колега Франсоа Енглер. Двамата получиха наградата заради това, че са предсказали съществуването на Хигс бозон – частицата, която обяснява защо материята има маса.

Вчера стана ясно, че Мартин Карплюс, Майкъл Левид и Арие Варшел са тазгодишните носители на Нобеловата награда за химия. Тримата учени получиха наградата заради разработените от тях компютърни симулации, с които могат да се предвиждат химически процеси. 

В петък ще бъде обявен и носителят на Нобеловата награда за мир. на 14 октомври пък ще стане ясно кой печели наградата за икономика. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови