Как се справя Израел с мигрантите: самолетен билет и пари или затвор

ОFFNews Последна промяна на 03 януари 2018 в 17:25 5574 1

Израел съобщи, че от днес влиза в сила програма, която ще принуди близо 40 000 незаконно пребиваващи в страната мигранти да избират между експулсиране и затвор, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В началото на правителствено заседание премиерът Бенямин Нетаняху изрази задоволство от предприемането на мярката, която цели "да накара мигрантите, влезли в страната незаконно, да напуснат". До края на март тези хора ще трябва да си тръгнат от Израел, а ако не го направят, ще подлежат на затвор за неопределен срок.

По данни на израелското министерство на вътрешните работи мярката се отнася за 38 000 души, главно еритрейци и суданци. Мигрантите, които се съгласят да си заминат, ще получат самолетен билет и близо 3000 евро.

Израелското правителство негласно признава, че суданците и еритрейците не могат да се върнат в страните си в рамките на тази програма. Режимът в Еритрея е обвиняван от ООН в "повсеместни и систематични" престъпления срещу човечеството, а президентът на Судан Омар ал Башир е обект на заповеди за арест на Международния наказателен съд (МНС) за военни престъпления, престъпления срещу човечеството и геноцид.

Според израелски неправителствени организации, подкрепящи мигрантите, Израел е подписал споразумения с трети страни, в случая Руанда и Уганда, които трябва да приемат доброволно напускащите Израел мигранти.

Повечето от тези мигранти са влезли в Израел от 2007 г. през египетския Синайски полуостров. Притокът им бе спрян, след като еврейската държава завърши изграждането на електронна ограда по границата с Египет.

Израелските власти създадоха центрове за задържане в южната част на страната, където близо 1500 мигранти пребивават при полусвободен режим. Тези центрове ще бъдат затворени, а мигрантите, които откажат да си заминат, ще бъдат пращани в затвора.

След 1 март мигрантите все още ще могат да напуснат доброволно Израел, но срещу по-малка сума. Онези, които откажат, ще отидат в затвора, предупреди вътрешното министерство.

В комюнике министърът на вътрешната сигурност Гилад Ердан, ръководещ прилагането на програмата, подчерта, че Израел "е решен да отпрати десетки хиляди мигранти, влезли нелегално в страната".

По официални данни през 2017 г. от Израел са отпътували 4012 незаконно пребиваващи мигранти, като 3332-ма от тях били от субсахарска Африка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7671

1

Hissarion

04.01 2018 в 11:10

За палестинците - бомби, за бежанците - затвор. Наред са остатъците от опозиция, после душевноболните и инвалидите. Каква ирония е нацизма да възкръсне точно в Израел.