Изригна Шивелуч: един от най-активните руски вулкани

OFFNews 11 април 2023 в 10:05 2282 2

Вулканът Шивелуч, 2015 г.

Снимка Getty Images

Вулканът Шивелуч, 2015 г.

Един от най-активните руски вулкани изригна във вторник, изхвърляйки огромен облак пепел далеч в небето и задушавайки селата със сив вулканичен прах, предизвиквайки предупреждение за авиацията около крайния източен руски полуостров Камчатка, предаде Ройтерс.

Вулканът Шивелуч изригна малко след полунощ, достигайки кресчендо около шест часа по-късно, изхвърляйки облак от пепел на площ от 108 000 кв. км, по данни на Камчатския филиал на Геофизичната служба на Руската академия на науките.

От вулкана се изсипаха потоци лава, които разтопиха снега и предизвикаха предупреждение за кални потоци по близката магистрала, докато селата бяха покрити с преспи от сива пепел с дълбочина до 8,5 см - най-дълбоката от 60 години насам.

"Пепелта достигна 20 км височина, облакът от пепел се движеше на запад и имаше много силно падане на пепел върху близките села", каза Данила Чебров, директор на камчатския клон на Геофизичната служба.

"Вулканът се подготвяше за това поне от една година... и процесът продължава, макар че сега малко се успокои", каза Чебров.

Той заяви, че сега вулканът вероятно ще се успокои, но не може да се изключат по-нататъшни големи облаци от пепел. Според него потоците лава не би трябвало да достигнат до местните села.

Екипът за реагиране при вулканични изригвания в Камчатка (KVERT) издаде червено предупреждение за авиацията, в което се казва, че "продължаващата активност може да засегне международните и нисколетящите самолети".

Някои училища на полуостров Камчатка, на около 6800 км източно от Москва, са затворени, а на жителите е наредено да останат на закрито, заяви в публикация в Telegram ръководителят на Уст-Камчатски общински район Олег Бондаренко.

"Заради това, което току-що видях тук със собствените си очи, за децата ще бъде невъзможно да отидат на училище, а и като цяло присъствието на деца тук е под въпрос", каза Бондаренко.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

2

6екеr4о

11.04 2023 в 11:12

А сега руската прогресивна общественост, която искрено вярва на Кашперски, Джуна, Вера Кочовска, баба Ванга, а сега се появи и дядо Ванга, как ли ще реагира на това ясновидско проклятие!?

Каква ли истерия ще се разрази из Руский мир през интернет...

2550

1

alfakentavur

11.04 2023 в 10:21

За пръв път го чувам. Значи не е под Москва. Жалко.
 
X

Да помогнем на украинските деца!