Израел има бюджет за пръв път от 3,5 г. Нетаняху гласува 'за' погрешка

Александра Маркарян 04 ноември 2021 в 11:39 1586 0

Снимка DANNY SHEMTOV/KNESSET SPOKESPERSON'S OFFICE

Израел има бюджет за пръв път от 15 март 2018 г. Кнесетът одобри с 61 от общо 120 гласа правителствения проект призори, в 5:30 ч. Министър-председателят Нафтали Бенет остава на поста си, а страната избягва риска от поредни избори.

Някои опозиционни членове на парламента гласуваха "за" погрешка, отбелязва Jerusalem Post. Сред тях се оказа и опозиционният лидер Бенямин Нетаняху. Той вдигна ръка в подкрепа на бюджета час след полунощ, допълва изданието.

Обявяването на резултатите бе посрещнато от представителите на управляващата коалиция в Кнесета с ръкопляскания и прегръдки от радост. След гласуването те отидоха да поспят за няколко часа, преди да се върнат за нови дебати и гласуване на икономически закон, а след това - за бюджета за 2022 г.

Министър-председателят Бенет изрази радостта си в Туитър с думите, че е горд, че Израел най-после има бюджет. "Израелските граждани се събуждат, за да празнуват", написа той.

Бюджетът трябваше да бъде приет до 14 ноември. Противното означаваше автоматично разпускане на Кнесета и избори през февруари.

Депутатите от коалицията не допуснаха грешки при гласуването. Не така стоеше въпросът при опозиционните. Някои погрешка гласуваха с коалицията, включително бившият премиер Нетаняху, който по-рано проведе лични срещи с коалиционни представители в Кнесета, за да ги убеди да гласуват "против". Лидерът на ултраортодоксалната партия "Шас" Арей Дери също бе сред подкрепилите проекта погрешка. Двамата с Нетаняху са сред ветераните в Кнесета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови