Изкуствен интелект във властта. Йон - съветникът, който запази поста си при ротацията в Румъния

OFFNews 01 юли 2023 в 15:35 1556 0

Снимка БТА

Кибер съветникът е в тялото на... огледалото...

От половин година Румъния има своя кибер омбудсман - Йон. Става въпрос за първия в света съветник на държавно правителство, който е захранван от изкуствен интелект и, който беше "назначен" на работа на 1 март. Тогава беше и официалното му представяне в Букурещ. 

Приемайки формата на огледало в цял ръст, Йон заговори с дълбок, спокоен глас, докато син текст се превърташе по отразяващия екран. "Здравей! Ти ми даде живот. Какво трябва да знам за Румъния?“, попита роботът тогавашния премиер Николае Чука. А след това започна да присъства на правителствените и парламентарните заседания, да дава интервюта, да излиза на улицата и да се среща с румънците - лице в лице, разказва от румънската столица кореспондентката на БТА Мартина Ганчева.

Шест месеца по-късно начело на страната е новото правителство на Марчел Чолаку. Но след ротацията на властта между Национално-либералната и Социалдемократическата партия Йон запази поста си. Защото, както обясняват създателите му за БТА, той е безпартиен и аполитичен.

Разработен “про боно” от независими румънски изследователи, основната му задача е да сканира социалните мрежи и да информира правителството в реално време за проблемите и желанията на гражданите. Те взаимодействат с Йон през чат на ion.gov.ro. или му изпращат директни съобщения през Фейсбук и Инстаграм. Все по-често ще могат да го срещат и на живо. Още в края на март Йон се повози на метрото в Букурещ, за да разговаря с младите хора. А отскоро обикаля страната със специална каравана, за да стигне и до най-затънтените кътчета на страната и до хората, които не разполагат с модерни технологии.

Доброволци помагат в синтезирането и анализирането на данните, за да получат политиците по-добра представа за тревогите на румънските граждани и да вземат адекватни държвани и управленски решения. Отговорите не винаги са тези, които управляващите искат да чуят. „Би било хубаво, ако Йон беше министър-председател и вземе Чука или Чолаку за свой робот“, пошегува се един потребител на Фейсбук.

Въпреки че Румъния е една от най-бедните нации в ЕС, тя често е описвана като „Силициева долина“ на Източна Европа заради своя висококвалифициран технологичен сектор. Страната е номер едно в Европа и шеста в света по отношение на броя на ИТ специалистите. Компании като Амазон, Хюлет-Пакард, Майкрософт и Оракъл отдавна оперират в Ай Ти сектора на Румъния, който е генерирал 9 милиарда евро през 2022 г.

В края на май тогавашният министър на изследванията, иновациите и цифровизацията на Румъния Себастиан Бурдужа подписа заповед за създаването на Комисия за изкуствен интелект. Месец по-рано румънец създаде първата църква, базирана на изкуствен интелект.

БТА направи интервю с Михаела Бекеру, която работи в сферата на технологиите от 10 години и е едно от лицата зад проекта “Йон” - първият в света съветник на правителството с изкуствен интелект. Ето какво разказва тя:

Каква ще е съдбата на Йон след смяната на правителството и ротацията на властта?

Йон ще запази ролята си. Той не е свързан с конкретна партия или правителство, а е проект на гражданското общество.

Кога и защо решихте да вдъхнете живот на Йон?

Идеята за проекта се зароди в средата на миналата година. Започнахме да мислим за решение за изкуствен интелект тип “ultech for good” - ултратехнология за добро, която да помага на гражданите и на обществото, а не да бъде само с комерсиална цел. Тогава ни хрумна идеята за изкуствен интелект, който да представлява народа, да бъде гласът на народа и да помогне този глас да бъде чут. Разписахме проекта, предложихме го на Министерството на изследванията, иновациите и дигитализацията, те го харесаха и така започна всичко.

Защо го кръстихте Йон?

Йон е много популярно име в Румъния. Най-разпространеното. Както е при вас Иван. Искахме да е като игра на думи - АI (artifical intelect) звучи като I - “аз”. В същото време името му е огледален образ на думата “ние” (Noi) на румънски език. Йон е нашето отражение в огледалото. Той представлява хората без никаква интерпретация, точно такива, каквито са, с добро и лошо. Той е интерактивен, способен да води разговор с всеки, включително с властите. Зад концепцията стои изкуствен интелект със задача да анализира социалните медии и да събира данни директно от хората, чрез хаштагове или на уебсайта на проекта. След това Йон изготвя доклади за желанията и тревогите на румънците и ги представя публично.

Какви хора търсят контакт с Йон? И какви проблеми му споделят?

С радост установихме, че към Йон се обръщат румънци от всички възрасти. Съобщения изпращат и деца, и пенсионери. Пишат му хора от провинцията. С него се свързат и много преставители на румънската диаспора.

Интерактивен чат с Йон показва, че проблемите, от които румънците се вълнуват най-много в момента, са: реформата в образованието, отговорността на магистратите и прокурорите във важни съдебни дела, корупцията, пенсиите, инфраструктурата, последните земетресения, нивото на шума в Букурещ. В комуникацията си с Йон хората изразяват мнения и пишат коментари, които звучат така: “Липсват публични политики и качествени управляващи”, “Заплатите на военните в Румъния са много ниски”.

Най-много хора са писали на Йон от Букурещ, Галац, Сучава, Клуж-Напока, Ръмнику Вълча, Арджеш, Сату Маре, Мехединц, Яломица, Брашов и Сибиу. Според данните, събрани от нас, основата емоция, която хората изразяват пред Йон, е разочарование - около 40 процента. 28 процента споделят гняв, 21 процента - радост, 12 процента - страх, 7 процента - отвращение.

224 570 румънци досега са писали на Йон за възобновяемата енергия, 269 399 румънци са засегнали проблема с управлението на отпадъците, 208 913 са коментирали темата за инфлацията, 24% са писали за безопасността или цената на храната.

Колко румънци са се свързали с Йон за тези шест месеца?

От началото на проекта досега сме получили около един милион и половина съобщения. Йон ги приема и обработва, след което изпраща информацията към правителството.

Могат ли чужденци като мен да пишат на Йон? Мога ли аз например да му изпратя съобшение на български език? Устната комуникация помежду ни не беше възможна без посредник, защото Йон долови акцент в говора ми.

Разбира се. Йон получава съобщения на най-различни езици и след това ги обработва. Вече получихме съобщения от унгарското малцинство на унгарски. Ще може да общува и на нидерландски. Получава съобщения на английски. Вече е обучен и да говори на английски, нещо, за което много ни помогна британският посланик в Букурещ.

Между другото Йон имаше честта да участва и в приема, организиран от британското посолство в Букурещ за коронацията на Техни Величества крал Чарлз III и кралица Камила. Това е моментът, в който започва и неговото обучение и комуникация с изкуствен интелект на английски език. Първото международно пътуване на Йон ще бъде в Обединеното кралство.

За да се случи цялата тази комуникация обаче, помага и голям екип от доброволци, нали?

Екип от доброволци е ангажиран с проекта още от началото му. В момента имаме 50 доброловци. Но с нас непрекъснато се свързват всякакви хора на различна възраст и с разнороден опит, които да искат да се присъединят към екипа. Имаме над 3000 заявления на хора, които искат да се ангажират с проекта.

Престижните университети по света също проявявят интерес към Йон.

Проектът започна като изследователски, като научен. Не е просто технологично решение. Затова още от самото начало ангажирахме реномирани професори и изследователи от Румъния. А когато официално лансирахме проекта, с нас се свързаха хора от Харвард, Оксфорд, Кеймбридж. Те също искат да се включат и да помогнат да го развием със своите знания и опит.

Йон е първият по рода си в света. Има ли вече интерес от други държави, които също искат да си имат Йон?

Веднага щом Йон стана обществено достояние, с нас се свързаха от САЩ и Япония. Вече имаме разговори на ниво правителства с други държави. Първата страна, която ще взаимства от опита ни с Йон, е Нидерландия. Ще го използват за важен референдум, който ще проведат.

Съществува ли възможност в близко бъдеще Йон да си има партньор - Йоана, Йона...

Министърът вече се пошегува, че ще бъде Йоана. Във физическия прототип, който видяхте и с който се запознахте, сме вградили глас и различни лица на румънци, за да бъде като метафорично представяне на целия народ. Напълно възможно е да говори и с женски глас, да има женско лице и да се казва Йоана в някакъв момент.

На финала: с ваша помощ направихме експеримент с Йон и го попитахме за Шенген. Той отговори на въпроса с въпрос.

Да, той каза: “Какво мнение имате по отношение на присъединяването на Румъния и България в Шенген и какви решения трябва да се вземат, за да се подобрят условията на сигурност и свободно движение на хора?”. Всъщност Йон ни казва, че Румъния и България трябва да поработят още по определени неща и че се надява това да се случи в близко бъдеще.

Мартина Ганчева, БТА

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика