Избягалият от Шри Ланка президент се върна в страната

OFFNews 03 септември 2022 в 15:29 1323 0

Готабая Раджапакса

Снимка АП/БТА

Готабая Раджапакса

Бившият президент на Шри Ланка Готабая Раджапакса, който избяга от страната през юли, след като десетки хиляди протестиращи щурмуваха дома и офиса му в знак на гняв заради икономическата криза в страната, се завърна в страната, съобщи БТА.

Раджапакса кацна на международното летище Бандаранайке в Коломбо около полунощ вчера от Банкок през Сингапур. След като беше посрещнат от депутати от своята партия, Раджапакса напусна летището с охраняван от въоръжени войници кортеж, и стигна до къща, предоставена му от държавата като бивш президент, в центъра на столицата Коломбо.

Край на династията, танци по улиците: Президентът на Шри Ланка подаде оставка

На 13 юли сваленият от власт лидер, съпругата му и двама телохранители заминаха на борда на самолет на военновъздушните сили за Малдивите, след което отпътуваха за Сингапур, откъдето официално подаде оставка. Две седмици по-късно той отлетя за Тайланд.

Срещу Раджапакса няма висящо съдебно дело или заповед за арест. Единственото съдебно дело, което беше заведено срещу него за предполагаема корупция по времето, когато беше министър на отбраната по време на президентството на по-големия му брат, беше оттеглено, когато беше избран за президент през 2019 г., поради конституционния му имунитет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови