Край на династията, танци по улиците: Президентът на Шри Ланка подаде оставка

OFFNews 15 юли 2022 в 11:35 1944 0

Протестиращи пускат фойерверки пред президентския секретариат, за да отпразнуват оставката на президента Готабая Раджапакса на 15 юли 2022 г. в Коломбо, Шри Ланка.

Снимка Getty Images

Протестиращи пускат фойерверки пред президентския секретариат, за да отпразнуват оставката на президента Готабая Раджапакса на 15 юли 2022 г. в Коломбо, Шри Ланка.

Парламентът на Шри Ланка прие оставката на сваления президент Готабайя Раджапакса, с което сложи край на управлението на семейството, което упражняваше властта близо 20 години.

Оставката – обещана в сряда и подадена късно в четвъртък - бе приета днес след няколкомесечни масови протести заради лошото управление и дълбоката икономическа криза. Те ескалираха с нахлуването на демонстранти в дома и резиденцията на президента и премиера и бягството на Раджапакса от страната – първо към Малдивите, после към Сингапур.

Шри Ланка е обхваната от икономически хаос, изправена пред остър недостиг на храна, гориво и други основни стоки.

Оставката на Раджапакса проправя пътя на страната да започне процес на избор на нов президент. Председателят на парламента Япа Абейвардена призова парламентът да се събере в събота, за да започне процедура по избор на нов лидер. Изпълняващ длъжността президент сега е премиерът Ранил Викремесингхе. Парламентът разполага с един месец, за да избере титуляр, който може да бъде и Викремесингхе.

Изпадналият в затруднение лидер пристигна в Сингапур по-рано в четвъртък, след като за първи път отлетя за Малдивите във вторник вечерта. Според съобщенията той е придружаван от съпругата си и двама телохранители.

Министерството на външните работи на Сингапур заяви, че Раджапакса не е поискал убежище и не е получил такова. "Сингапур по принцип не удовлетворява молби за убежище", добави то.

Радост по улиците

В столицата Коломбо в четвъртък демонстранти посрещнаха новината за оставката на президента с танци.

"Ние сме изключително щастливи, но и изключително облекчени, за да можем да си отдъхнем и да се върнем към живота си", каза Вирага Перера пред Би Би Си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови