Юнкер може да отпадне от надпреварата за председател на ЕК

OFFNews 07 юни 2014 в 12:33 3097 2

Жан-Клод Юнкер

Кандидатът на Европейската народна партия за председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер може да се откаже от надпреварата, пише британският вестник Daily Telegraph.

Всекидневникът се позовава на свои дипломатически източници, според които Юнкер може да отпадне от битката, защото не получава личната подкрепа на германския канцлер Ангела Меркел.

През последните дни Меркел неколкократно заяви, че правителството на Германия стои за Юнкер, но така и не заяви лична подкрепа, пише Daily Telegraph. Според източниците на изданието в неофициален разговор Меркел дори се е обявила "срещу" кандидатурата на Юнкер.

"След срещата на Г-7 стана ясно, че Италия иска друг кандидат, Юнкер осъзна, че всичко приключи. Но в крайна сметка Меркел е тази, която го поряза", пише всекидневникът, позовавайки се на свои информатори.

Daily Telegraph пише, че Меркел и италианският премиер Матео Ренци настоявали за поста да бъде избрана жена, която да е консенсусна фигура. Най-вероятните имена, според вестника, са президентът на Литва Далия Грибаускайте и датският премиер Хеле Торнинг-Шмит.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!