ISW: ВСУ напредва в Луганска област, руснаците не успяват да обкръжат Бахмут

OFFNews 13 януари 2023 в 08:51 7029 5

Бахмут
Бахмут не пада.

Защитниците на Украйна се приближават към Кременна в Луганска област. Настъплението на ВСУ продължава, а руснаците отстъпват позициите си. Окупаторите се опитват да обкръжат Бахмут в Донецка област, но не успяват да го направят. Така описват ситуацията на фронта анализаторите от Института за изследване на войната (ISW) в новия си анализ. Те публикуваха и карти на сраженията.

Според експертите украинските сили успешно отблъскват атаките на руските окупатори.

"На 12 януари руските и украинските сили продължиха настъпателните операции на линията Сватово-Кременна. По данни на украинския генерален щаб украинските сили са отблъснали настъпление на руските сили край Стелмаховка (на 16 км западно от Сватово). Руското министерство на отбраната съобщи, че руските войски са унищожили украински диверсионни и разузнавателни групи на 44 км северозападно от градчето Сватово в близост до Кисливка, Олшан, Табаевка, Кромале и Первомайск в Харковска област. Украинският генерален щаб съобщи, че украинските сили са отблъснали атака на руските сили край Кременна, което може да означава, че украинските сили продължават да напредват към населеното място", заявяват анализаторите.

Експертите се позовават и на информация от британското министерство на отбраната, според която през последните два дни в покрайнините на Кременна са продължили тежките боеве и че руските войски са прехвърлили части от 76-та гвардейска десантно-щурмова дивизия на руските въздушнодесантни войски в уязвимия участък на фронтовата линия в Кременна. Според разузнаването в Лондон руснаците се опитват да направят изводи от грешките си в Херсонска област. По този начин руските командири се опитват да използват въздушнодесантните войски по-скоро като елитни сили за бързо реагиране, отколкото като дългосрочни сухопътни сили.

Експертите анализират и ситуацията в Бахмутско направление. Те се позовават на информация от украинския генерален щаб, според която украинските защитници са отблъснали атаките на руснаците край самия Бахмут, както и на 19 км североизточно от града в близост до няколко селища. Освен това украинските военни са отбили вражески атаки в радиус от 22 километра югозападно от Бахмут, близо до Клешчийвка и Майорск.

"Руски блогър твърди, че руски войски щурмуват украински позиции край Благодатное (на 11 км североизточно от Бахмут) и че части на групировката "Вагнер" се опитват да напреднат към източните покрайнини на Бахмут. Руски източници твърдят, че руските войски са превзели изцяло Опитне (на 4 км южно от Бахмут), но ISW не може да потвърди по независим начин, че руските войски са го направили", допълват анализаторите.

Те коментират и информацията на руските пропагандисти за предполагаемо превземане на Маринка. Експертите не потвърждават подобни твърдения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

210

5

Merc

13.01 2023 в 12:29

Я да видим с какъв успех ще запомним Суровикин като командващ Мужикистанската армия .

Аха . Сетих се.

С кражбата на енота от зоопарка в Херсон .

-529

4

6екеr4о

13.01 2023 в 10:09

Повърнатият Ордьовър пак се е избълвал.
Важното изречение, за мен, в информацията е: "Според разузнаването в Лондон руснаците се опитват да направят изводи от грешките си в Херсонска област."
Нема такива малоумници, правели опити!
Прогониха Суроваткин, на негово място вече/отново е едно сенилно дедало, което много ми прилича на един от главните герои, генерал, алкашка, на руската комедия "Особеностите на руския риболов", за съжаление актьорът, изиграл талантливо ролята, почина...

-1555

3

ob1

13.01 2023 в 09:58

Мхмм, целта на САЩ е да няма украинци... няма да питам дали си идиот.

2550

2

alfakentavur

13.01 2023 в 09:58

Рашистките подлоги отново показват ефекта на халюцигенните гъби от Сибир.
За 11 месеца "Втората армия в света", която щеше да влезе в Киев "за три дни" демонстрира некадърност каквато военната история не познава.
И

705

1

order

13.01 2023 в 09:44

Мдааа Дааа....
Още една - две контраофанзиви и целта на Сащ в тази война ще е постигната - последния украинец ще се е явил пред Спасителя.