„Ислямска държава“ или ПКК може да стоят зад атентата в Анкара

OFFNews 14 октомври 2015 в 13:54 3123 5

„Ислямска държава“ или Кюрдската работническа партия може би стоят зад атентата в Анкара преди дни. Това заяви турският премиер Ахмет Давутоглу.

Особено важна улика са ДНК-тестовете на единия от двамата атентатори-самоубийци, подчерта Давутоглу, като допълни, че те могат да дадат поглед на възможните връзки на терористите.

При атентата в Анкара по време на мирно шествие загинаха 97 души, а стотици бяха ранени. Това е най-кръвопролитният атентат в съвременната история на Турция.

Изказването на Давутоглу стана по време на срещата му с премиера Бойко Борисов в Истанбул в рамките на традиционния глобален форум за миграция и развитие, чийто домакин е Турция. На срещата присъства и външният министър Даниел Митов.

"Оценяваме огромните усилия и трудности, които турската държава има, за да задържи милионите бежанци на своя територия. Уверих турския си колега, че на Европейския съвет ще защитаваме нашата позиция за изграждане на зона за сигурност в Сирия и включване на Турция в третия пакет на сигурните държави", написа във Фейсбук Борисов след срещата с Давутоглу.

"В двустранните си отношения ще работим и за либерализиране на визите между България и Турция, тъй като това е важно както за туризма, така и за бизнеса като цяло", допълни той.

Премиерът подчерта, че само след няколко дни ще бъде открит последният участък от магистрала „Марица”, след което по думите му до Истанбул ще се стига по-бързо с кола, отколкото със самолет.

„Благодарих на премиера и на неговия здравен министър за добрата работа по бартера на ваксини. Така страната ни получи необходимите 5-валентни ваксини, а в замяна предоставихме на Турция БЦЖ ваксини срещу туберкулоза, които се произвеждат у нас”, посочи още Бойко Борисов.

„Посещението ми бе кратко, но то е израз на приятелство, благодарност и съпричастност", подчерта той.

По-рано днес премиерът Борисов разговаря по телефона с турския президент Реджеп Ердоган.

Двамата са обсъдили кризата с бежанците.

По време на разговора Ердоган е настоял, че трябва да се облекчи товарът на Турция с бежанците, като е призовал въпросът да бъде разгледан по време на предстоящото заседание на Европейския съвет. Борисов пък е обявил, че Ердоган има подкрепата на България по въпроса, и е обещал да постави въпроса пред европейските институции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови