"Ислямска държава" e главният заподозрян за атентата в Анкара

OFFNews 11 октомври 2015 в 17:17 4936 0

Снимка Ройтерс

14 предполагаеми членове на "Ислямска държава" (ИД) са задържани в централния турски град Коня, съобщава агенция "Доган".

Сред задържаните има и жена. Те са били отведени от полицията след едновременни обиски на различни адреси. Не е известно дали арестите са свързани с двете експлозии в Анкара вчера.

Разследването на най-смъртоносния терористичен атентат в новата история на Турция продължава, като екип от над 100 специалиста в областта на тероризма работят по случая.

По официални данни от турски власти 95 души са загинали вчера при двата бомбени взрива, а над 250 са ранените. Според огласени днес сведения на прокюрдската Демократична партия на народите обаче, броят на жертвите вече е нараснал до 122-ма души, а не е изключено и да се увеличи.

Разследванията на този етап са съсредоточени върху джихадистите от ИД, разкриват местните медии. Още вчера премиерът Ахмет Давутоглу заяви, че има силни основания да се смята, че извършителите са двама атентатори самоубийци.

В публикация на проправителствения вестник "Йени шафак" се твърди, че е установена самоличността на единия от двамата атентатори. Смята се, че той е 25-30-годишен мъж на име Юнус Емре Алагьоз, брат на извършителя на самоубийствения атентат в Суруч - шейх Абдуррахман Алагьоз. Юнус Алагьоз изчезнал след суручкия атентат и не е открит до този момент.

Според органите на сигурността джихадистите от "Ислямска държава" миналия месец са решили да предприемат терористични удари срещу поставената извън закона организация Кюрдска работническа партия (ПКК) и свързаните с нея формации, включително прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН), и са изпратили за тази цел терористи в Турция. Между тях се посочва и Юнус Алагьоз. Същият се е прехвърлил през Газиантеп и Килис в Сирия и се е присъединил към ИД. Там е бил обучен в направата и боравенето с бомби.

Вестникът публикува имената и на други терористи от Турция, които чакали заповед, за да бъдат прехвърлени в страната за извършване на терористични атентати.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !