Взривове на шествие в Анкара, близо 100 са загинали (обновена)

OFFNews 10 октомври 2015 в 11:50 3747 14

Ранени и убити има на централния площад Анкара след два взрива днес.

Две експлозии преди насрочена демонстрация в центъра на турската столица Анкара са причинили днес предиобяд многобройни жертви, предадоха Ройтерс и АФП. Загинали са 97 души и са ранени около 400, 28 от които са в тежко състояние, съобщи в ранния следобяд турският министър на вътрешните работи.

Взривовете са станали с промеждутък няколко минути като първият е разтърсил града около 10 ч. местно време (съвпадащо с българското).

Турското правителство съобщи, че става дума за „терористично нападение“ и е започнало следствие, което трябва да установи дали отговорни за него са атентатори самоубийци, предаде „Ал Джазира“.

Трагедията се е разразила недалеч от жп гарата в Анкара преди планирано мирно шествие в знак на протест против възобновените сблъсъци конфликта между силите за сигурност и кюрдските бойци в югоизточна Турция. То е било организирано от леви формации.

Легалната прокюрдска демократична партия на народите също е сред организаторите. Атентатите са били насочени против нея, обяви тя в декларация разпространена следобед.

Бомбени нападения против местни офиси на ДПН бяха извършени по-рано тази година.

Агенция Доган разпространи видеокадри, от които личи как участници в шествието помагат на ранени, паднали на земята, а стотици хора се движат панически из околните улици.

Инцидентът идва във време на растящо безпокойство за сигурността в Турция и три седмици преди предсрочните парламентарни избори.

Няма данни за пострадали или ранени български граждани при експлозиите в Анкара, съобщи пресцентъра на Министерството на външните работи, цитиран от агенция „Фокус”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!